Konco-konco ku

Sunday, April 14, 2013

KHALID PENING!! TERPAKSA BERI RM300 KEPADA PENJAWAT AWAM SEBAGAI RASUAH PRU!!


Pemberian bonus pada bulan 4 adalah perkara yang luar biasa. Biasanya bonus diisytihar semasa Pembentangan Bajet Kerajaan Negeri pada akhir tahun. 

Mungkin ramai tidak tahu, kerajaan negeri tiada hak untuk berbuat demikian selepas pembubaran DUN dan mereka tidak boleh mengubah sebarang polisi ketika berkhidmat sebagai kerajaan sementera di Selangor.

Mungkin dari segi undang-undang tindakan itu tidak salah, namun pemberian bonus itu jelas adalah perbuantan tidak bermoral.

Sebelum ini Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) menuduh kerajaan negeri di bawah kepimpinan Khalid dikatakan cuba membeli undi dengan memberikan bonus khas kepada penjawat awam dan geran tanah kepada penduduk.

Pengerusinya, Irene Fernandez mendakwa pemberian yang membabitkan wang rakyat itu dilakukan selepas pembubaran DUN Selangor.

DUN Selangor dibubar pada 3 April, manakala pengumuman bonus dan geran tanah dibuat pada 4 dan 5 April.

Khalid bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dan bertegas perkara tersebut telah diputuskan sebelum Dun dibubar. Namun tiada bukti perkara itu (pemberian bonus) dibincangkan dalam DUN.

Sambil mengatakan ia bukan cubaan merasuah, Khalid memberitahu pemberian itu sebagai tanda terima kasih kepada mereka yang membantu pentadbiran negeri, selain atas sebab ekonomi Selangor yang meningkat dengan jayanya. Baca lagi di SINI.

No comments:

Post a Comment

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...