Konco-konco ku

Wednesday, August 29, 2012

PANAS!! RONNIE PERTIKAI TINDAKAN PAS KUALA SELANGOR!!


Perbalahan pentadbiran Pakatan rakyat di Selangor semakin terserlah apabila exco kerajaan negeri Ronnie Liu hari ini mempertikaikan permintaan PAS Selangor yang mahu notis peringatan mengenai garis panduan melarang pasangan bukan muhrim duduk bersama dalam panggung wayang dinaikkan.

Sebaliknya, kata Liu yang bertanggungjawab terhadap Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan Kajian dan Penyelidikan, arahan itu akan hanya dipertimbangkan setelah mendapat permohonan rasmi.

"Tiada isu sebegini pada masa sekarang kerana kita masih tengah menunggu surat dari majlis tempatan. Jadi sebelum itu kita tiada komen," katanya ketika dihubungi oleh Antarapos, hari ini.

Malah, menurut pemimpin DAP itu, pihak yang mahukan arahan itu dikuatkuasakan perlu menulis surat kepada dirinya tetapi sehingga hari ini, beliau belum menerima sebarang surat.

"Bukan saya yang tulis surat, adalah majlis tempatan yang sepatutnya tulis surat kepada saya, dan bukan sebaliknya," katanya ringkas.


Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Abdul Rani Osman baru-baru ini berkata, notis peringatakan itu perlu disegerakan dan pihaknya juga telah memaklumkan kepada Liu agar mengeluarkan peringatan berkenaan.

Rani juga berkata, kemungkinan pemantauan akan dilakukan di panggung wayang sekiranya perlu bagi membendung pasangan bukan muhrim di kalangan orang Islam duduk bersama di pawagam.

Sebelum ini, pelaksanaan garis panduan itu dicetuskan MDKS dalam usaha membendung masalah sosial yang berlaku dalam kalangan remaja Islam.

Bagaimanapun kerajaan negeri Selangor mengumumkan penangguhan pelaksanaan garis panduan tersebut sehingga kajian menyeluruh selesai.

1 comment:

 1. Kepada Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang hormati sekian,
  Bahawa saya, peguam Yip Jiun Hann, Pemuda MCA Gombak seorang anak Yip Kum Fook(mca gombak) ingin bertanya mengapa orang ramai begitu dengki bapa saya beristeri lebih dari tiga? Ini sebuah Negeri demokrasi, dia mahu sepuluh isteri pun hak dia sendiri, sekiranya dia bolih bertanggujawab.

  Demi Islam pun bolih berkahwin lebih daripada empat perempuan. Saya harap orang ramai berfaham dan jangan bodoh.

  Kalau semua mahu cabar demokrasi dan hak asasi, orang ramai bolih bertanya pada YB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak and Pengurusi MCA Malaysia Datuk Dr. Chua Soi Lek, kerana memperbuatan mereka sama dengan bapa saya.

  Yang benar

  Pemuda MCA Gombak
  Sdr. Yip Jiun Hann

  http://margeemar.blogspot.com/2012/06/malaysia-between-les-majeste-treason.html

  REPLY:

  Anon 19:31 @Yip Jiun Hann. saya pekenal saya diri sendiri nama seorang lawyer jugak Marapoo a/l Tanyasapa. Ini orang Malaysia juga ada busybody takdak mau respeck sama demokrasi dak hak-hak kemanusiaan. Saya punya appa juga ada kawin 9 kali estet juga buat. Itu saya punya appa kasi bilang ini Malaysia duduk banyak freedom apa..India, Cina , Malayu juga boleh kasi kawin.Tapi itu Islam kasi kawin Ampat saja Mr.Yip, takda kasi lebih. Tuhan Alah cakap dalam Kitab Kuran kasi kawin satoo,duaa,tigaa, ampaaat. Tapi itu jam kaloo takda bole kontrol mari, angkat satoo jugak Mr Yip. You itu jam angkat Loyer mana ounya tempat?? Univesiti TonSan mana?? Mr.Yip itu main belakang mari pun sini undang2 Malaysia takda kasi macam isteri juga. Itu main banyak2 belakang nanti tabley kira macam you punya bapak loo. Ayoo yoo dey

  http://medantempurkedah.blogspot.com/2012/07/kebodohan-suara-keadilan-persoal-kenapa.html


  ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...