Konco-konco ku

Thursday, October 2, 2014

BERITA BAIK: SELANGOR SETUJU TAMPUNG SUBSIDI MINYAK RM0.20

MALAM tadi kita rakyat Malaysia dikejutkan dengan kenaikan harga minyak sebanyak 20 sen. Tinggal 3 hari umat Islam hendak menyambut perayaan Hari Raya Aidil Adha, kerajaan Malaysia yang dipimpin oleh DS Najib Tun Razak tergamak menaikkan harga minyak.

Penasihat ekonomi Najib mungkin tidak pernah merasa hidup susah atau tidak pernah merasa hidup di kampung-kampung yang mana ekonomi penduduk kampung yang majoritinya adalah kaum bumiputra terasa terbeban walaupun dengan kenaikan 20 sen.

Ini perkara yang tak boleh disangkal langsung. Memang benar. Aku sebagai salah seorang anak kampung yang bekerja mencari rezeki dibandar turut terbeban dengan kenaikan ini.

Oleh kerana ekonomi di kampung tidak memberangsangkanlah aku terpaksa berhijrah ke bandar untuk meneruskan kehidupan di Malaysia yang semakin mencabar.

Mungkin bagi menteri tidak ada apa sangat dengan nilai kenaikan 20 sen bagi petrol dan diesel namun bagi kami sebagai rakyat bawahan yang punyai ekonomi isi rumah yang tidak menentu membuatkan kami terfikir, benarkah kerajaan Malaysia hendak membantu rakyat Malaysia?

Apa-apa pun kita tunggu bajet 2015 yang bakal dibentangkan pada November ini.

Mungkin ada kejutan yang hendak diberikan oleh Najib Razak. Atau mungkin inilah penggal terakhir mereka memerintah.

TERIMA KASIH kepada kerajaan Selangor yang dikhabarkan prihatin dengan nasib rakyat terutama rakyat Selangor. Menteri Besar Selangor yang baru telah bersetuju untuk memperuntukkan RM1 billion bagi menampung penarikan subsidi 20 sen oleh kerajaan pusat sehingga minyak kembali stabil.

Mungkin benarlah Azmin betul-betul memahami denyut nadi rakyat yang semakin terbeban dengan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Sama-sama kita berdoa semoga bebanan ini tidak akan berlangsung lama.

57 comments:

  1. Aku harap BN terus perintah...cuma ketua & kunco2nya harus tukar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azmin? Muda je.. jangan guna petrol. Guns kentut je.

      Delete
  2. Baru tau...ker...yang Pakatan Adalah Nadi Denyut Rakyat...bukan macam BN...janji lain buat lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yg PAKATAN dh buat pada rakyat???..selain dr menghuru-harakan negara.. tolong di perjelaskan lagi.. satu persatu.. (statement LONGKANG..)

      Delete
  3. da xtau nk pilih ap.. political issues in Malaysia all corrupted.. gaji ak pn da xboleh tampung diri sendiri..bah kn perbelanjaan mak ayah d kg.. gaji buat isi mnyak n barang rumah..

    ReplyDelete
  4. Langkah pengurangan subsidi ni kan dah mmg dr dulu lg diwar-warkan. Kerajaan akan kurangkan subsidi petrol/diesel secara berperingkat, so mmg bende ni dah expected la patutnya(kalo korang btul2 hayati perkembangan semasa la). Ni baru 20sen je, ade lg beberapa puluh sen yg kerajaan still support. Dah ready ke korang nak hadapi time kerajaan tarik balik subsidi utk petrol/diesel seluruhnya? Drp mengeluh, lebih elok cari jalan penyelesaian. Allah takkan menurunkan dugaan kpd hambaNya melebihi kemampuan hambaNya. Kembali kpd Allah, rezeki dtg drpNya, bukan Najib, ANUwar, Assmin, Muhyiddin atau sesape pun.

    P/S: Petrol kat Malaysia ni naik brape byk pon org Singapore still dtg kat sini gak nak isi minyak sampai penuh, org Thai still cube nak seludup. Bersyukurlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaa.. Cakap pasal Tuhan dan rezeki, tapi ayat yang diguna untuk panggil orang adalah biadap. Lu ingat tuhan suka ka? Hipokrit ada la..

      Delete
    2. Betul.... Tp malaysia ni negara pengeluar minyak.... Cuba pk baliklah.... Mmg singapore & thai suka beli minyak kita, sbb dia org bkn negara pengeluar minyak..... Ce pk2 sket...

      Delete
    3. Shame on u! Ckp mcm baik sgt.. sebut psl Tuhan, syukur..tp gelarkn org sesuka hati..

      Delete
    4. mmg betol..tp mslhnye malaysia ni negara pengeluar minyak..harga minyak mahal nk mampuih..ape gune jd pengeluar tp nk beli sniri mhl..subsidi makin ditarik...duit tu pegi mane..mane lesapnye berbilion duit tu..

      Delete
    5. prkmbngn smase kpale mak. knape b4 election tmpoh ari bapak kau tu menafikan skeras2 nye ttng desas desus tntang kenaikn hrga mny?

      Delete
    6. apa yang biadapnya??
      la;au mat syabu boleh bagi gelaran al juburi

      apakah aku tak boleh tambah sikit sampai jadi al juburit !!

      khas untuk sheikh KETUM anu war berahi al juburit..kaki liwat dan kaki zina

      Delete
    7. Xde masalah kot kalau xde subsidi..tp kenapa time harga minyak dunia turun..yg jual kt malaysia x turun? Alasan utk pembangunan..come on la..org skarang bukan mcm org dulu2..semua dh pandai..info mcm2 boleh dpt..

      Delete
    8. Minyak nk ikut harga dunia...gaji?transport dlm bndr? Xnk ikut dunia lak....tu elaun perjalanan ada revise ke.. org singapore isi minyak kita, sbb duit dia dah besar dari kita, sbb nilai ringgit kita semakin mengecil...cerdikkkkkkkk

      Delete
    9. Thailand minyak mahal sbb bukan negara pengeluar minyak. Tp thailand tak ada tol dan road tax ko sedar tak klu x tahu jgn bersuara sbb nampak mcm bodoh aje...mcm pak2 menteri

      Delete
    10. Ni la madalah dia bila ramai yang bangang duk hirup kencing kerajaan bn ni. Its basic economics la bro. Kau kutip duit ni isi lubang mana. Harga minyak dunia turun..turun kan la dulu rega minyak..pastu kurang kan la subsidi. Contoh:harga asal rm2.10. Harga minyak dunia turun..turunla katakan ke rm2.00. Pastu kurangkan subsidi..jadi naik balik rm2.20. Boleh la jugak terima. Ni tidak. Nak sauk jugak. Ni yang tak tahan badigol kat bawah bawah ni..macai tak boleh guna otak untuk fikir ke?

      Delete
    11. Kabus ibra....mmg beranak dalam kadang najis babi...tak pakai otak ..main sdp ckp..hina org..fitnah org...lebeh teruk pd binatang ckp tak pakai akal..binatang jenis apa awak ni

      Delete
    12. Macai Pr mmg pandai cakap BESAR.. huhu.. Tapi bodoh bertingkat-tingkat..

      Delete
  5. hahaha, nak tampung satu billion ?
    azmin ni bebal ke bangang ?
    Dia boleh halang ke kenaikan kos barangan yang datang dari segenap ceruk dunia tu ?.....bodoh punya statement!

    konon nak ambil kesempatan cari populariti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis 1Bil rizab selangor diaorg (akan) belanjakan.. Salah satu langkah untuk menggelapkan duit rizab rakyat selangor

      Delete
    2. Ko rasa bn tak bebal ke sbb naikkan minyak sbbksn harga brg naik.... bodoh. ...

      Delete
    3. Jd kalau minyak x naik.. ko pikir harga barang x naik lah? inilah yg dinamakan manusia bodoh.. pemikiran sempit.. Kalau yg bodoh2 mcm ni confirmed macai2 Anu & Ass.. Fuckhatan...

      Delete
  6. Dia ingat 1 billion tu keluar Dari jubo anwar ke???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap elok2 sikit. Ini ke bahasa yg diajar dalam Islam?

      Delete
    2. Cakap cam ko tu alim sangat..

      Delete
    3. setidaknya dia dah peringat..mcm hang pun x ada juboq!!!

      Delete
    4. Biasa la diaorg dok selalu jilat juboq najib ni la jdnya....bangang

      Delete
  7. Kalau betul nak tolong rakyat, banyakkan bantuan untuk golongan pendapatan rendah...bukannya menampung subsidi minyak untuk orang kaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kaya yang paling banyak ke di Malaysia ni...

      Delete
    2. 'Kalau betul nak tolong rakyat, banyakkan bantuan untuk golongan pendapatan rendah...bukannya menampung subsidi minyak untuk orang kaya'. Suka statement ni. Mohon copy paste. Tq

      Delete
  8. Dah org nak tampung tu ok la...yg korang sombong bodoh tak mau pehal...bangang punya statement

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kaya pakai ron97, x pandang pun ron 95 tuh.

      Delete
    2. aku rase muka kau dulu terhegeh hegeh isi minyak klu slgr tampung subsidi tu anon 3;02pm oii...

      Delete
    3. Wahai semua sahabat tak perlu LA Kira berdebat baik kita fikir cam mana nak memertabatkan ekonomi org Islam.BG yg memerintah tak kira bn ke pakatan Cuba buat yg terbail utk Kami. Rakyat malaysia

      Delete
  9. Pandai pulak maki orang nak bagi 1B, tu bru khabar angin, yang nyata2 bebanan rakyat bertambah, diarahkan bersyukur, betul la kate orang kalau bukan bahlul bukan MACAI namanye

    ReplyDelete
  10. Kalau dah lembu tetap lembu haha

    ReplyDelete
  11. MACAI will always be MACAI.Nk bg pndapat islamik then stay that way la.Ni nak tuka2 nama orang bagai.Teruskan la sokongan,korang kan kaya sangat.

    ReplyDelete
  12. Kalau benar statement ini ok la cuma keberkesanan belum pasti besar sebab negeri-negeri lain tidak melakukan perkara yg sama. kos dinegeri lain tetap naik. Saya rasa ini tidak praktikal.

    ReplyDelete
  13. MNA LA kau punya Sumner Brita Ni..but lawak btul..ke sja nk pekena org..

    ReplyDelete
  14. Minta izin WM untuk iklan

    Ada sesiapa yg nak selamatkan tanah rezeb melayu??

    Kawasan Puchong, 4 ekar tanah pertanian yg dikelilingi projek perumahan, bersempadan dengan tanah perbadanan cyberjaya..urusan segera dengan pemilik tanah

    Tanpa broker....hanya runding terus ..buka harga 1 juta sahaja seekar (boleh runding) walapun orang lain jual 1.3juta ke 1.7 juta seekar..yg pelik macam mana cina boleh beli 2..3 bidang tanah di kawasan yg sama sedangkan tanah tersebut reserve melayu??!!

    Sangat menguntungkan untuk projek perumahan atau sebagai pelaburan masa depan ...hubungi segera sms ke 013 2704567..ayuh tolong saya selamatkan tanah melayu !!

    ReplyDelete
  15. Selagi org islam di malaysia tidak mengikut 100 peratus ajaran islam, selagi 2 org melayu tdak boleh brsatu.. Hanya agama islam yg dpt menyatukn kita org melayu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya agama islam yg dpt juga menaikkn ekonomi negara

      Delete
    2. Bangang kau ni. Islam bukan tuk melayu saje. Islam tuk semua. Jika ikut Islam semua bersatu. Lagi elok mcm tu. Patutla mesia tak maju...gunakan Islam untuk selamatkan kaum. Sedarlah wahai melayu...Islam itu bukan hak mu sekaum sahaja tetapi untuk semua.

      Delete
    3. Ntah dia ni..kna open mind la..islam bkn utk 1kaum je..

      Delete
    4. Jangan kata kaum...bangsa jin pun berhak....

      Delete
    5. stupid.. dah dia cakap hanya agama islam yg dpt menyatukan org MELAYU.. BUKAN DIA CAKAP AGAMA ISLAM HANYA UNTUK 'kaum' MELAYU.. bodoh lh macai PR ni..
      p/s: Kenapa x bolehkah guna agama utk bersatu.. otak letak mana bro..

      Delete
    6. Psl apa nak bersatu jd melayu? Dlm alquran suruh melayu bersatu ka? Wasiat nabi pun suruh melayu bersatu jg ka? Membentuk kehidupan ber puak2?

      Delete
  16. Nih berita nih dlm portal selangor xkuar ke?

    ReplyDelete
  17. berita penipu... ni baru betul http://www.astroawani.com/news/show/azmin-nafi-kerajaan-selangor-peruntuk-rm1-bil-tampung-kenaikan-harga-minyak-45161

    ReplyDelete
  18. Berita palsu la...pnt je gaduh kan... :)

    ReplyDelete
  19. Org Malaysia mmng ramai yg b*d*h & b*ng*ng.. Berita rasmi belum keluar dah gelabah tak tentu pasal.. Mudah sangat terpedaya.. Jadilah org yg bijak. Jangan terlalu taksub sangat dgn artikel media sosial ni..

    ReplyDelete
  20. ramai pemfitnah...nak jatuhkan azmin.. :) nak jawatan MB tu ke yang marah sangat kat dia?..hahaha

    ReplyDelete
  21. Mane ni, aku dah isi minyal 2.30, cpatla trun

    ReplyDelete
  22. Kenapa nak kecoh 2 ,Baik kita cari jalan nak dapatkan gaji RM10000 satu hari,macam Cina, minyak naik 0.20sen tak apa .Pendapatan kita meningkat, kita suma jadi pembekal , ayuh pecah monopoli!!

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...