Konco-konco ku

Friday, March 30, 2012

PTPTN AKAN DIMANSUHKAN! YURAN PENGAJIAN DITANGGUNG SDN. BHD.!


Sebab ni la yang JawaBernam tekankan dekat semua yang mahasiswa sekarang ini bukan nak belajar pun, asyik sangat nak berpolitik tak kena tempat. JB cakap bukan sebab dengki tak dapat duit PTPTN tapi korang ni semua sepatutnya fikir lebih matang lah. Dah kata pun budak U, jadi tunjuklah perangai matang sikit. 

Ko nak buat demo semata-mata desak kerajaan mansuhkan PTPTN. Nampak sangatlah SMM ni BODOH! Nampak sangat yang korang semua tak dapat kerja lagi sebab sibuk sangat dengan politik kotor korang. Sampai terbawa-bawa dalam U apa kes?? Ada otak pakai la yop...

Dulu sebelum dapat duit PTPTN korang sanggup tandatangan se-bundle surat perjanjian pembayaran balik duit pinjaman. Korang sanggup pergi cari orang sana, orang sini nak minta sokongan dengan cop bagi cepat sikit dapat duit. Walaupun family korang dari orang senang, ada kereta masing-masing walau kancil tapi still nak minta PTPTN kata tak cukup duit. Padahal duit PTPTN tu korang bawak pergi melancong.

Mahasiswa yang betul-betul susah ni korang tak jenguk pun, tak tanya pun dapat ke tak. Yela, rumah dah la jauh, nak bergerak cari tandatangan sana sini tak ada transport, nak beli setem hasil pun tak mampu kot, sampaikan duit PTPTN tu bagi kat mak bapak dorang kat kampung untuk belanja adik-adik depa. Korang ada fikir tu semua?

Nak tanya kat SMM ni semua. Korang semua ni betul ke belajar? Berapa pointer korang agak-agaknya bila dah habis nanti? 1st class? 2nd class upper? 2nd class lower? 3rd class? atau tak ada class? 

JB akui yang PTPTN ni memang membebankan time kita tak dapat kerja. Tiba-tiba surat dah sampai suruh bayar tiap bulan. Tapi dah adat berhutang, kena la kerja lebih sikit nak bayar hutang. Dan JB pun akui yang zaman sekarang ni bukan senang nak dapat kerja yang kita suka. Jadi, kalau dapat kerja tu janganlah memilih, asal ada income masuk tiap bulan cukup. Mungkin belum sampai rezeki kita lagi.

JB bercakap berdasarkan pengalaman JB. Kalau ada yang tak puas hati dengan penerangan JB ni boleh komen kat bawah. InsyaAllah JB akan jawab jika soalan relevan. Fikirkan apa yang JB sampaikan ni.

****************************
KUALA LUMPUR, 30 MAC: Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menetapkan 14 April depan untuk mengadakan himpunan bgi menuntut memansuhkan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).
Pengerusi SMM Muhamad Safwan Anang pada sidang medianya di Kuala Lumpur berkata pihaknya mensasarkan 5,000 mahasiswa termasuk mereka yang menjadi 'mangsa' hutang PTPTN akan berhimpun di Dataran Merdeka bermula jam 2 petang pada tarikh berkenaan. 
Sebelum ini, Pakatan Rakyat berikrar akan memansuhkan pembiayaan PTPTN jika ia berkuasa di Putraya tetapi sehingga hari ini belum memasukkan perkara itu dalam Buku Jingga.
Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata penghapusan pembiayaan PTPTN hanya akan mengurangkan semangat daya saing di kalangan pelajar di samping membebankan kerajaan.
Ini kerana kerajaan terpaksa mendirikan lebih banyak institusi pengajian tinggi awam (IPTA) untuk memberi pendidikan secara percuma kepada masyarakat.
Malah, kata beliau, tindakan itu juga akan mengurangkan permintaan terhadap institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) dalam negara, seterusnya menyebabkan ia terus ditutup.-AntaraPos

7 comments:

  1. jgn di layan tuntutan SMM tu.. apa kata JB semua nya betul... nk duit jumpa org ne jumpa org tu nk minta sokongan... dh dpt x nk byr lak.. dh dpt msk U belajar la... bkn suh buat benda x bfaedah.. byk lg org kat luar nk msk U p x dpt korang sepatutnya bsyukur dpt msk U..habis belajar msk la parti mn korang nk.. bpolitik la sampai mati..

    ReplyDelete
  2. bodoh smm ni..apepun kan admin..gua mmg xpuas hati lah ngan adam adli tu..lau admin tau lokasi dia..roger2 sikit...gua nk g collect budak tu..haram j..!!!

    ReplyDelete
  3. JB pun bukan dari keluarga senang. Minta jugak PTPTN. Terpaksa sbb nak belajar. Tp JB sedih tengok mahasiswa sekarang yang semakin melampau. Baru masuk U, tak abis belajar pun lagi, dah tunjuk hebat. KUASA MAHASISWA katanya. Ptuih!!!

    ReplyDelete
  4. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete
  5. SAYA SETUJU DENGAN TUTUHAN JB...

    Sila tutuh lagi... bagi kawww skit.

    Bebudak zaman sekarang ni tak reti bersyukur, patut terajang jer. Zaman aku belajar dulu, handphone pun takdak.

    Depa ni, dapat duit PTPN beli iPhone4 lah beli iPad lah... gaya dan poyo mesti ada.

    Student buat cara student, kerja mereka untuk belajar. Bukan untuk bergaya macam anak orang kaya.

    Nak politik ke apa, lepas belajar, lepas grad nanti !!!

    JB... aku nak turun tgk perhimpunan haram depa ni... aku nak protes depa. Jom turun... kasi gegar adik adik ni.

    ReplyDelete
  6. bodoh lah smm ni. mmg bodoh. ptptn dah bagi syarat. belajar rajin2. dapatkan 1st class. kemudian baru ptptn tukar pinjaman jadi biasiswa. ni yg smm ni kompem bodoh piang sebab tak dapat 1st class.

    ReplyDelete
  7. salam.. nak tanya betul ker yuran pengajian dah x ditanggung oleh kerajaan untuk tahun..program diploma RM15k akan dipotong dari pinjaman PTPTN.. nanti duit sara hidup tinggal sikit lah lau cmtu..betul ker ura2 ni?

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...