Konco-konco ku

Monday, March 12, 2012

PANAS!! CELENG DAP KATA MELAYU AKAN DISINGKIRKAN DARI MALAYSIA!!

Racist atau tidak racist sesuatu kaum itu bergantung kepada kepimpinannya (dalam politik). Sebelum PRU122 2008, isu ini tidak dimainkan, tetapi selepas PRU, permainan racist semakin menjadi-jadi, dan kesannya berterusan hingga kini. Jika DAP tidak racist mengapakah sentimen racist dimainkan dalam PRU12. Dalam akhbar-akhbar Cina ditulis "...Undi calon Cina Sahaja!.." merujuk calon DAP lah sebab ia disuarakan oleh kepimpinan DAP. Kemudian kain rentang mereka berbunyi "UNDI MCA BERMAKNA UNDI MELAYU". Apakah ini bukan racist?

Petisyen yang dibawa oleh Teresa Kok untuk mensenyapkan suara azan di Puchong, mengapa perlu dibuat kerana azan adalah tuntutan agama Islam. Petisyen yang sama pernah dibawa oleh penduduk Kepong kepada Dr. Tan Seng Giaw, cuma bezanya Dr. Tan Seng Giaw lebih bijak daripada Teresa Kok kerana dia tidak majukan petisyen itu. Sebenarnya kita perlu bertolak ansur dan faham-memahami.

Kaum Yahudi, misalnya, terkenal sebagai kaum rasis. Mereka percaya bahawa mereka adalah 'kaum terpilih', yakni dipilih oleh Tuhan sebagai bangsa yang melebihi semua bangsa atau kaum lain. Mereka sering membenci kaum bukan Yahudi. Agama mereka adalah agama 'eksklusif', orang lain sering tidak diterima menganut agama mereka.

Mereka tidak pernah atau jarang-jarang rela menyerapkan atau menyesuaikan diri dengan komuniti kaum lain yang lebih besar. Mereka hidup dalam komuniti yang terpisah daripada masyarakat lebih besar. Kerana inilah, dimana pun mereka berada, mereka sering dicurigai oleh kaum lain.

Di Eropah, kaum Yahudilah yang sering dimusuhi atau dibenci oleh orang Eropah. Contoh yang paling ketara ialah, tindakan Nazi Hitler melancarkan tindakan pemusnahan etnik terhadap kaum Yahudi.

Kesimpulan mudah DAP perlu menjelaskan perkara ini dengan adil. Janganlah apabila orang Melayu bercakap pasal Raja-raja mereka, agama Islam, bahasa Melayu, hak istimewa mereka dikatakan sebagai racist. Hak Asasi Manusia tidak boleh diimplementasikan 100% di negara Malaysia kerana negara ini ada sejarahnya, jika Hak Asasi Manusia boleh dipraktikkan secara mutlak 100%, JawaBernam yakin di Negara Cina Seberang Laut (Singapura) sudah lama akan ada Menteri Melayu, Timbalan Perdana Menteri Melayu, Timbalan Ketua Polis Negara Melayu sebagaimana yang pernah diberikan kepada Datuk Christoper.

Janganlah pula apa saja yang diutarakan oleh DAP semua hak asasi. Apa yang diutarakan oleh orang Melayu dan umat Islam semua racist. Jika kita boleh bertolak ansur, menghormati hak masing-masing, tidak lupa sejarah dan kontrak sosial, tidak mempertikai Perlembagaan, maka semua rakyat Malaysia tanpa mengira agama, bangsa, bahasa, budaya, fahaman politik boleh hidup dengan aman dan damai. Ia sudah diasakan oleh Tun Tan Cheng Lock, Tun V.T. Sambathan, E.E.C. Thuraisingam, Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Siew Sin, Tun Razak, mengapa DAP perlu terikut-ikut dengan permainan Anwar yang terang-terang racist kepada bangsa India dan Cina??Fikirkan.

No comments:

Post a Comment

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...