Konco-konco ku

Monday, November 18, 2013

LUPUS KERETA 12 TAHUN KE ATAS, TIMBALAN MENTERI BERCAKAP BAGI PIHAK CINABENG!!!

APA masalahnya. Apa penyelesaiannya. Tiba-tiba Timbalan Menteri Pengangkutan, Aziz Kaprawi mencadangkan usul untuk melupuskan kenderaan yang lebih 12 tahun di atas jalan raya dengan alasan mahu mengelakkan berlakunya kemalangan maut.

Logik ke? Pemandu yang memandu kenderaan yang bersalah, tak pasal-pasal satu negara terkena tempias dengan terpaksa menukar kereta lama yang melebihi 12 tahun kepada kereta baru.

Maksima pinjaman sewa-beli dari bank adalah 9 tahun, selepas 3 tahun menarik nafas lega dari hutang kereta terpaksa pula membuat pinjaman baru untuk membeli kereta. Kalau umur bawah 40 tahun tu boleh terima lagi, tapi jika pemilik kereta berumur 60 tahun dan ke atas masih adakah lagi bank yang nak layan mereka buat pinjaman?

Bercakap biar berakal. Fikir dulu sebelum berkata.

Sah nak untungkan Cina jual besi buruk je la ni. Bila kita minta lesen nak bukak bisnes besi buruk banyak sangat birokrasinya sampai kena dapatkan tandatangan wakil rakyat. Tapi senang ke nak duduk bincang, dapatkan tandatangan wakil rakyat? Itu kalau guna kabel besar. Kalau rakyat biasa macam aku ni nak mohon? Ingat PDRM suka-suka nak bagi lesen?

Fikir dulu sebelum bercakap. Jangan ikut teks bulat-bulat je.

19 comments:

  1. Memang BANGSAT lapuran si Cina MIROS ni yg. asyik nak salahkan MANGSA kemalangan jlnraya, apasal (tentulah juga orang miskin kalau kereta tak diganti begitu lama atau tak mampu beli terbaru!)? Sebenarnya, PUNCA MAJORITI kemalangan jlnraya adalah disebabkan LORI/BAS/4WD/PIKAP-GANAS! Jadi saya syaki lapuran MIROS ini ditaja pihak tertentu!

    Hari-hari tak habis-habis umat Islam/Melayu (termasuk pekerja asing Islam), jadi MAJORITI mangsa JENAYAH kemalangan jlnraya/industri yg. amat MENCURIGAkan, terutamanya berlanggar dgn. lori, atau kereta. Adakah MANGSA-MANGSA Islam/Melayu yg. terbunuh dgn. ngeri setiap hari (bayangkan jumlah dlm. setahun; lima thn: 10 thn?!) serta keluarga malang mereka, akan dpt. PEMBELAAN yg. cukup adil?!

    Saya cadangkan Kem. Pengangkutan drp. nak halang org. MISKIN guna motosikal/kereta murah, baiklah bekerjasama dgn. KDN-PDRM, menyediakan SUBSIDI atau PINJAMAN utk. kamera "dashcam" MURAH kecil, yg. tersembunyi (http://news.malaysia.msn.com/community/hit-and-run-accident-caught-on-dashcam - utk. golongan miskin dan sederhana, dan setiap pekerja JPA terutamanya polis), di setiap kenderaan, di depan dan belakang. Kerana bila berlaku kemalangan, boleh dikaji sebab yg. sebenar. Yg. hairannya bas dan lori tak ada kamera lansung - sedgkan mereka selalunya PUNCA kemalangan ngeri - apakah syarikat mereka tak mampu?! MUSTAHIL!!

    Bahkan saya juga syaki GENG KONGSI GELAP BUKAN ISLAM, terutamanya pemandu/PEMILIK lori dan 4WD (termasuk warga asing dan PATI yg. direkrut geng kongsi gelap) makin mensasarkan mana-mana umat Islam/Melayu temasuk pekerja asing Islam (senang dikenali dari pakaian atau lambang Islamnya termasuk tudung atau ayat al-Quran pd. kenderaan), terutamanya yg. naik motosikal (lori/kereta di depan tekan brek tiba-tiba atau cuba bergesel dgn. kereta/motosikal yg. nak potong mereka, menyebabkan kereta/motosikal di belakang/yg. nak potong, TERBABAS ke jln. bertentangan- dan lori/kereta depan tersebut yg. menyebabkan kemalangan, akan terus pandu dan HILANG mcm. angin DAJAL, bila berlaku kemalangan). Atau lihat satu lagi MO terbaru, kenderaan muncul tiba-tiba tanpa lampu, dlm. gelap! Jadi saya cdgkan YB Menteri Pengangkutan bersama KDN dan PDRM, utk buat risikan khas siasat latarbelakang pemandu kereta/lori yg. terselamat, yg. melanggar/berlanggar dgn. kenderaan mangsa-mangsa yg. terbunuh. Juga kena undang-undang lebih ketat terutamanya kpd. pemandu lori/kereta GANAS termasuk hukuman penjara yg. lebih berat. Juga kamera/kotak hitam di setiap kenderaan, termasuk motosikal, yg. asyik terbabas ke jln. bertentangan sampai dilanggar dgn. ngeri atau langgar lori 'rosak'. Yg. herannya, lori asyik berhenti tepi jln, kononnya rosak - apakah tak cukup TANDA AMARAN termasuk lampu-lampu amaran, sampai boleh menyebabkan kemalangan?!

    Bahkan saya syak Allahyarham Timbalan pegarah JAKIM S'wak dan 3 pekerjanya dilanggar lori balak (pemandunya lari) juga sebenarnya diRANCANG secara halus; apalagi S'wak makin disasarkan Musuh Islam/Melayu utk diKRISTIANkan (sebab itu juga saya syaki inilah mengapa kpg-kpg PUSAKA Islam/Melayu, termasuk tepi laut, terutamanya di Sibu, Bintulu, Kuching dan Miri asyik terbakar - utk. dihalau atau diRAMPAS tanah/kpg). Patutnya mulai skrg., maklumat aktiviti mana-mana pegawai mana-mana jbtan agama Islam kita mesti dirahsiakan dan setiap tugasan dan pejabat mendpt. iringan/kawalan polis, dan KDN serta PDRM mesti bekerjasama dgn. polis negeri (yg. kdg-kdg. dikuasai Bukan Islam yg. disyaki tidak peduli bila mangsa adalah umat Islam/Melayu) bila berlaku jenayah, yg. termasuk rompakan/kebakaran/pembunuhan/kemalangan jlnraya-industri, yg. ganjilnya, tetapi sungguh menyayat hati, MAJORITInya adalah umat Islam/Melayu di seluruh Malaysia ini.

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

    ReplyDelete
  2. haaaa...cuba la buat!! memang nak darurat la. palotak punya idea. otak bungkus dalam plastik heret dengan basikal....bodoh!!!

    ReplyDelete
  3. Saya menyokong , sila buat kajian ini saya belum coba buat tapi nenek saya bagi idea ini, pernah lihat ekorium ikan atau penapis udara guna air. Tutup cermin kete start enjin jalan satu kl dua tiga hari. Ambil sampel air buatla apa apa yang patut di makmal. Langkah seterusnya ubah rekabentuk kereta letak injin di belakang(kereta lembu) pemandu traktor banyak dah gol terhidu DIESEL. peniaga pasar malam tolong jauhkan generator. Apa kereta lektrik ada screen lcd wifi led ? Terlepas mulut buaya masuk mulut naga boleh pakai kena buat kajian banyak banyak

    ReplyDelete
  4. Dua dua aku sokong,nak kekal pun aku sokong,nak hapus pun aku sokong,sebabnya sampai sekarang aku tak mampu beli kereta.masih pakai moto cabuk dah dekat 15 tahun dah.kalau dia nak hapuskan moto lama memang aku marah.aku sanggup kempen satu kampung tolak BN

    ReplyDelete
  5. tak mampu!!...patut dari sekarang ko dah kempen satu kampung tolak BN...lama lagi dorang pegang bukan motor cabuk ko tu kena kiok...basikal cabuk tok abah ko kena pon kena lupus sekali...ko tau....

    ReplyDelete
  6. Oi anon 12:18 & 1:21am, si Cina MIROS tu yg. buat kajian DAJAL tu tak pula lu kutuk aahhh?!! Jadi lu punya ekoq ni dr. Red Bean KURAP RASIS aahh?! Kalau lu TAK suka ISLAM, BUMIPUTERA Melayu/Islam dan TANAH MELAYU kami ini, pusaka berzaman nenek moyang kami ini, dari sebelum dijajah British-Zionis KAPIR laknat lagi, lu boleh BERAMBOS dan MAMPOS dgn. TEMBERANG lu!

    Jadi, kerana lu ni BODOH mcm. KERBAU, baik lu pi BERAMBOS kat blog-blog DAJAL BODOH DAPBANGKAI/PKR!

    ReplyDelete
  7. Ni poster putar belit. Hati2 jgn mudah terpengaruh dgn poster2 propaganda mcm ni. Selidiklah dulu.

    Yg sbnrnya quotes "melindungi org ramai...." merujuk pada penubuhan Seksyen Profil Pemandu Kenderaan Komersil berkaitan pemandu yg ada byk saman tertunggak. Pemamdu2 ni yg membahayakan org ramai.

    Pasal had jangka hayat 12 tahun tu pulak adalah CADANGAN dari Prof. Dr. Wong Shaw Voon. Datuk Aziz Kaprawi cuma ckp 'JPJ perlu buat PERTIMBANGAN TELITI'.

    Rujuk sini : http://m.utusan.com.my/...

    ReplyDelete
  8. kereta lama jarang terlibat dalam kemalangan ,sebab kereta lama tak boleh nak dibwk laju, bukan sebab usia kereta penyebab kemalangan tetapi , sikap. selalunya sikap pemandu kereta baru dan mewah yang gelojoh untuk memandu laju seterusnya membawa kepada musibah.

    ReplyDelete
  9. kaji sikap pemandu. kalau pemandu mcm hantu, kerete baru sehari beli pun boleh hancur. kaji dulu struktur jalan raya. kalau dah jalan raya ko pun terumbang ambing mcm ombak, lobang sana sini, kereta baru ke lama pun hancur jugak! sengal! agak-agaklah nk lupus keta 12 tahun pun. ko bykkan dulu public transport mcm train ke lrt tu kat 1 malaysia. buat mcm kat jepun/china. pastu jalanraya pun ko buat mcm kat US. smooth je. kasi pendidikan pasal memandu ni dr sekolah lagi. buat bende2 tu dulu baru buat bende mengarut!

    ReplyDelete
  10. masuk gak tiffana ako dlm mulut dia kang

    ReplyDelete
  11. otak tua mmg cam ni

    ReplyDelete
  12. menteri yang bodoh..........kereta yg kemalangan maut adalah kereta baru.....laju .......sikap.......itu je penyebabnya boleh....nak lupuskan....bagi kereta baru secara percuma.......boleh

    ReplyDelete
  13. hapus BN!!!!
    hapus BN!!!!
    hapus BN!!!!
    hapus BN!!!!
    hapus BN!!!!

    ReplyDelete
  14. ayuh gulingkan najib!!!!!
    ayuh gulingkan najib!!!!!
    ayuh gulingkan najib!!!!!
    ayuh gulingkan najib!!!!!
    ayuh gulingkan najib!!!!!

    ReplyDelete
  15. Oi anon 11:59 & 12:02pm, lu punya ekoq ni dr. Red Bean KURAP RASIS aahh?! Kalau lu TAK suka ISLAM, BUMIPUTERA Melayu/Islam dan TANAH MELAYU kami ini, pusaka berzaman nenek moyang kami ini, dari sebelum dijajah British-Zionis KAPIR laknat lagi, lu boleh BERAMBOS dan MAMPOS dgn. TEMBERANG lu!

    Mulut lu mcm. BANGKAI penuh ulat - lu banyak lahap itu BABI punya KANGKANGkah?! Atau lu mabuk minum itu KENCING BABI aahhh?!

    ReplyDelete
  16. 99% kerje kt miros tu melayu.. dlu prof radin yg start kot miros.. tp tahler.. maybe org miros kaya2 pakai kete baru kot...

    ReplyDelete
  17. anonymous 12:17 lu kaki jilat ke ape xpayahla lu nak kipas sangat lu penat angkat najis dia orang tapi apa lu dapat?kalau dapat ucapan 'terima kasih' pun dah kira baik..pikir2kan lah jangan jadi bodoh sombong

    ReplyDelete
  18. Rasenya ken tahu perkara sebenar.. bukannya hapus kereta lepas 12 tahun.. malah cuma kena buat "extra test" setiap tahun.. "extra test" ni akan memastikan kendaraan yg dipandu "FIT" untuk jalan raya.. itu yang akan menjaminkan keselamatan pemandu dan penguna jalan raya yang lain..

    ReplyDelete
  19. MENTERI, bila cakap pakailah akal yang waras, buka suka-suka asal mau bercakap. rakyaat buat pertimbangan kelayakan menteri tersebut...

    YANG buat kemalangan selalunya pemandu gila setering. takan rakyaat dipakasa buat hutang sepanjang hayat...

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...