Konco-konco ku

Wednesday, November 27, 2013

ADUN DAP SELANGOR MINTA PERUNTUKAN TAMBAHAN BINA LEBIH BANYAK RUMAH IBADAT!!!

SEBENTAR tadi, Adun DAP Kampung Tunku, Lau Weng San meminta kerajaan negeri Selangor mempertimbangkan untuk memberi peruntukan lebih bagi rumah ibadat selain masjid dan surau di negeri Selangor.

Dalam perbahasannya di dalam dewan beliau mendesak supaya Tan Sri Khalid Ibrahim memberi perhatian khusus dengan cadangan ini berikutan keadaan rumah ibadat samada tokong Buddha mahupun kuil Hindu di Selangor kelihatan uzur dan terlalu lama sehingga mencacatkan pemandangan negeri Selangor yang dikatakan maju.

Perkara ini juga perlulah lebih adil kerana pemberian peruntukan bagi pembinaan dan baikpulih masjid dan surau orang Islam diberikan namun tiada sebarang peruntukan yang dikeluarkan dan dikhaskan kepada rumah ibadat bukan Islam yang lain.

Lihatlah, mereka sudah tuntut peruntukan kewangan lebih yang menyemai konsep kesamarataan walaupun bilangan penganut agama Hindu dan Buddha di Selangor masih minoriti.

Umat Islam hanya membisu kerana majoriti dalam dewan sekarang ini adalah wakil rakyat bukan Islam.

2 comments:

 1. Apa lagi si sepet2 ni nak?

  Ekonomi mereka dah kuasai, pun masih tak cukup lagi. Penang mereka dah kuasai, pun masih tak cukup lagi. Kami dah bagi mereka membina sekolah2 cina, pun masih tak cukup lagi. Kami dah kasi mereka kebebasan bersuara, kebebasan yang amat terlampau sampaikan mereka menghina lagu kebangsaan (menjadi Negarakuku) dan agama Islam, pun masih tak cukup lagi.

  Ternyata bangsa yang tak tahu berterima kasih. Tak sedar diri yang mereka tu pendatang.

  Cubalah kami orang Melayu mintak itu mintak ini di negara China atau Hong Kong, agak2 nak tak cina2 babi ni laksanakan?

  ReplyDelete
 2. Bah. pertama:

  BANGSATnya si KAPIR Musuh Islam/Melayu DAPBANGKAI ni - tak sedaq diri, Malaysia ni NEGARA ISLAM!

  Lihat SURAU kita ni yg. begitu miskin dan uzur di Sabah - sedangkan puak Kristian Zionis DAPBANGKAI/PKR terus mara nak MENGKRISTIANkan (termasuk melalui perkahwinan), seramai Bumiputera miskin Sabah/Sarawak serta Orang Asli dan kaum India miskin! Inilah balanya bila si LIBERAL Islam/Melayu asyik TUNDUK dgn. ANJING-ANJING KURAP KAPIR HARBI MUSUH Islam/Melayu dr. DAPBANGKAI/PKR!

  Lihat saudara baru kita dari Bumiputera Sabah, kyg. terpaksa MERANA dengan surau uzur ini - di http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20131127/ba_02/Impikan-sebuah-surau, Impikan sebuah surau, 27/11/2013:

  BEGINILAH keadaan surau di Kampung Samparita, Kota Marudu, Sabah sejak surau asal dihanyutkan banjir.

  HUJAN emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri’ adalah ungkapan yang paling sesuai untuk menggambarkan perjalanan hidup Mohd. Yusof Moribin Abdullah @ Moribin Mapan, 42, petani dari Kampung Samparita, Kota Marudu, Sabah ini.

  Setelah merantau ke Melaka sejak sekian lama, Mohd. Yusof sanggup meninggalkan jawatannya sebagai Pembantu Hal Ehwal Agama Islam di Unit Saudara Baharu di Majlis Agama Islam Melaka, semata-mata ingin berkhidmat kepada kampung halamannya.

  “Saya sudah puas duduk di rantau orang, kini saya ingin menyemai bakti kepada tanah kelahiran ini terutama dalam memperkembangkan syiar Islam,” katanya tanpa sedikitpun rasa menyesal dengan pilihannya itu.

  Di samping itu, Mohd. Yusof yang telah mempunyai keluarga bertekad untuk berbudi kepada tanahnya yang telah lama tidak diusahakan sejak merantau ke negeri Pahlawan Melayu, Hang Tuah itu.

  Katanya, meskipun kehidupannya sekeluarga sebelum ini boleh dibanggakan ketika berada di negeri tersebut, namun himbauan Samparita yang memerlukan kehadirannya tidak dapat dipadamkan begitu saja.

  “Perkara paling utama yang selalu menjengah dalam fikiran saya ialah rasa tanggungjawab terhadap keluarga dan rakan-rakan di sini yang begitu tertarik akan agama ini, ertinya jika saya ada di sini, mudahlah bagi saya memberi penjelasan jika mereka memerlukannya.

  “Dalam pada itu saya selalu menekankan kepada sanak saudara saya yang belum terbuka hatinya untuk memeluk agama suci ini, bahawa tiada paksaan dalam beragama dan agama Islam tidak membenarkan penganutnya memutuskan tali persaudaraan meskipun berlainan anutan,” jelasnya.

  Oleh MABULMADDIN SHAIDDIN

  SAYA amat terkejut dan hiba apabila diberitahu bahawa penduduk Islam Kampung Samparita di sini hanya menggunakan sebuah rumah kosong uzur sebagai tempat beribadah dan mendirikan solat berjemaah,” luah Pengarah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) Sabah, Samin Ongki sambil menahan sebak.

  Kampung Samparita di daerah Kota Marudu, Sabah adalah sebuah kampung yang terpencil agak jauh ke dalam kawasan bukit dan hanya dapat dihubungi dengan jalan yang agak ‘melelahkan’, meskipun mempunyai bangunan sekolah yang lebih cantik daripada kampung-kampung lain di daerah itu.

  Di kampung ini, terdapat 20 buah keluarga Islam yang terpaksa menggunakan sebuah rumah kosong milik Sagina Tanggu untuk mendirikan solat berjemaah, solat hari raya dan ibadah-ibadah lain kerana surau mereka yang didirikan pada 1983 telah lenyap akibat dihanyutkan arus deras banjir.

  Sehubungan itu, Samin memohon pihak berkenaan seperti Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (JHEAINS) agar menyegerakan pembinaan surau di kampung berkenaan demi meninggikan syiar Islam, selain untuk membela nasib masyarakat Islam di situ.

  “Negara kita adalah negara Islam, tidak mungkin terjadi perkara ‘terlepas pandang’ dalam hal yang penting sebegini. Malah situasi ini boleh mendatangkan keaiban sekiranya masyarakat luar tahu mengenainya,” tegasnya....

  TERUSKAN MEMBACA.

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...