Konco-konco ku

Friday, September 7, 2012

PAKATAN DESAK RAKYAT KUTUK IBU BAPA AMMAR!! KENAPA??Jika kita semua dikejutkan dengan tindakan Muhammad Ammar Abd. Rahman dan beberapa peserta Janji Demokrasi tajaan Pakatan Rakyat yang biadap, tidak senonoh dan khianat, hari ini kita terkejut lagi dengan sebuah artikel di laman web SuaraPR yang menyatakan rasa ‘terkejut’ dengan berita di akhbar, sepertimana yang ditulisnya: 

“LAMAN ini terkejut dengan tindakan ibu bapa pelajar, Muhammad Ammar Abd Rahman yang dikaitkan dengan tindakan menghina pemimpin negara kerana menunjukkan punggong kepada gambar Datuk Seri Najib dan Datin Seri Rosmah Mansur, kerana sanggup menyerahkan anak sendiri kepada polis untuk dikenakan tindakan!!  Ibu bapa jenis apakah ini yang sanggup lihat anak sendiri masuk lokap?”

Artikel tersebut juga membandingkan ibu bapa Ammar dengan binatang kerana tidak sayangkan anak serta mempersoalkan kesalahan yang dibuat Ammar yang baginya terlalu remeh dan keanak-anakan untuk diambil hati.  

Lebih mengejutkan lagi ialah ia membandingkan dengan kekukuhan semangat kekeluargaan keluarga Anwar Ibrahim yang tetap berada di belakangnya, walaupun apa jua tuduhan yang dikenakan terhadap beliau.  

Kemuncaknya, penulis tersebut menyarankan yang ibu bapa Ammar wajar digantung!

Untuk seketika, penulis menjadi kelu dan bingung setelah membaca artikel tersebut.  Hilang kata-kata dibuatnya.  Apakah pemimpin PR merestui tindakan Ammar kita tidak tahu, tetapi kita pasti, Anwar Ibrahim dan keluarganya pasti merestui artikel yang ditulis oleh laman SuaraPR tersebut.  

Melihat dari gaya pemikiran yang dipaparkan melalui artikel tersebut, maka akhirnya penulis dapat memahami bagaimana otak atau minda penyokong-penyokong Pakatan Rakyat berfungsi, atau pun lebih tepat, tidak berfungsi.  

Ammar telah bertindak sedemikian tentunya kerana terlalu banyak meluangkan masa melayari laman-laman web pro-PR dan bergaul dalam kumpulan penyokong-penyokong PR.   Bukan kita tidak tahu bahawa laman-laman pro-PR begitu giat menanam kebencian dan hasutan.  

Apabila saban hari disuap dengan kebencian lalu mereka pun merasakan perlu meluahkannya untuk kelegaan sendiri iaitu melalui segala macam bahasa kesat dan teramat kesat terhadap subjek yang mereka benci, iaitu UMNO, BN, Kerajaan, malah Malaysia, melalui laman-laman sosial pula.  Ini dilanjutkan ke perbincangan dan perbualan harian bersama rakan-rakan.   

Lalu, mengutuk subjek yang mereka benci menjadi makanan rohani mereka setiap hari.  

Apabila otak dan hati telah dipenuhi dengan benci, caci, carut, kutuk, hina, maki, hamun dan berbagai-bagai perkara yang buruk, maka akhirnya minda tidak dapat lagi berfungsi dengan baik lalu tidak lagi dapat mengawal atau mengerti akan tindakan yang dilakukan sendiri.  

Ini menjelaskan kenapa Ammar memberi jawapan bahawa beliau tidak tahu kenapa beliau berbuat begitu iaitu sanggup menunjuk punggung ke atas gambar Perdana Menteri di khalayak ramai.   

Memang Ammar sudah tidak tahu apa-apa dan begitu lah juga keadaannya penyokong-penyokong PR yang lain.  

Maka tidak hairanlah otak mereka tidak lagi dapat memproses maklumat dan fakta mahupun merasai dan menghayati nikmat di depan mata.  Akibatnya, mereka menjadi tidak bersyukur kerana segala sesuatu kelihatan begitu buruk di mata mereka.  

Apabila kita memilih untuk melihat hanya keburukan ke atas segala sesuatu, maka lama kelamaan kita sendiri akan menjadi buruk.  Iaitu buruk dari segi percakapan, pemikiran, sikap dan juga penampilan.  

Sampai ke tahap ini, seseorang itu akan dengan sukarela membiarkan diri diheret oleh pemimpin PR untuk berdemonstrasi, merusuh dan melakukan kemusnahan atau apa saja.  Bagai dirasuk iblis, mereka sudah hilang kesedaran atas apa yang mereka lakukan.  Kerana itulah kita melihat peserta-peserta demonstrasi anjuran PR tidak kira yang bertudung, berjubah, berjanggut atau yang bersinglet dan berseluar pendek akan memekik-mekik, melolong dan terkinja-kinja seolah-olah gembira dan marah yang bercampur-baur yang mana mereka sendiri tidak dapat memahaminya.  

Bagaimanapun, jika Ammar hanya menjadi separuh sedar ketika berada bersama kumpulan ini,  penulis artikel di laman SuaraPR tersebut pula berada dalam separuh sedar secara berterusan.  

Penulis berkata demikian kerana seorang yang benar-benar waras tidak mungkin akan mengutuk tindakan mulia ibu bapa Ammar.   Sedangkan ibu bapa Ammar telah membuktikan bahawa mereka adalah ibu bapa yang baik, warganegara yang baik serta Muslim yang baik.  Mereka sanggup menelan rasa malu bagi menegakkan prinsip bahawa yang salah, tetap salah, yang buruk tetap buruk, walaupun anak sendiri yang melakukannya.  

Tindakan pantas mereka memberi peluang kepada anak mereka untuk kembali ke alam nyata dan memperbaiki diri.   Kerana tindakan mereka, maka minda Ammar kini terpaksa atau dipaksa berfungsi kembali memikirkan kenapa beliau sanggup melakukan apa yang dilakukannya di Himpunan Janji Demokrasi tersebut.  Ternyata Ammar tidak tahu apa-apa.  

Seterusnya, minda Ammar kini perlu dipaksa melihat realiti di sekelilingnya secara sedar.  Harapan kita agar beliau kembali dapat membezakan yang baik dan yang buruk serta yang benar dan yang palsu.  

Harapan kita juga agar si penulis di laman SuaraPR tersebut dapat melakukan yang sama.  Kita percaya, ibu bapa penulis tersebut juga pasti akan mengheretnya mendalami ilmu agama untuk memperbaharui ketakwaannya atau menyerahkannya terus kepada pihak yang berkenaan untuk dicuci mindanya, andai saja mereka mendapat tahu mengenai artikel yang ditulisnya.   Ini kerana kita pasti, tidak ada ibu bapa yang mengajar dan menyokong anaknya berkelakuan biadab terhadap orang lain.  

Apapun, tindakan Ammar adalah cerminan jiwa dan minda manusia-manusia yang menyokong dan memimpin PR.  Kesilapan Ammar wajar dijadikan pengajaran kepada seluruh anak muda di Malaysia agar tidak terpengaruh dengan kegilaan yang dibawa oleh parti tersebut.  Mengundi parti yang gila, pasti akan membawa bencana.  

4 comments:

 1. Budak ini dah buat silap. Memang silapnya besar, tapi silaplah. Kalau mak bapak dia nak betulkan dengan cara betul, alhamdulillah. Bawa dia balik ke pemikiran lebih rasional. Budak tak baik, masyarakat kutuk, habis hidup budak tu kat situ ajelah....

  ReplyDelete
 2. Ini lah realiti sebenar bila berlaku sesuatu yang bertentangan dengan kemahuan puak mereka..pada Pakatan Rakyat ape juga yang dilakukan rakyat walaupun ianya sesuatu yang baik akan dikutuk dan dihina..

  ReplyDelete
 3. Assalam Bro

  Biasalah puak puaka ni... Apa yang mereka buat semuanya betul... Orang lain semuanya salah... Otak beku dah Bro... Tak kena kat dia... Cuba bayangkan kepala mak/bapak dia orang lain pijak..? Marah tak? Orang gila pun tak buat perangai macam tu... Kalau dipengaruhi dadah mungkin kot...

  ReplyDelete
 4. dimanakah rakan-rakan,ketua,orang kuat penganjur,tiada seorang pun yang sanggup datang menolong, mak bapak juga yg tebalkan muka beri kenyataan,

  itulah lain kali berkawan lagi dengan mereka tu,masa kamu buat perangai buruk mereka bersorak bila kamu kena buang kolej kerana kelakuan buruk pun mereka tetap bersorak,mereka tak rugi yg rugi kamu.

  ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...