Konco-konco ku

Tuesday, February 12, 2013

AKHIRNYA RAKYAT JOHOR GIGIT JARI KFC TERGADAI KEPADA PIHAK LAIN!!


AKHIRNYA segala kebimbangan dan usaha sebahagian besar rakyat Johor agar kerajaan Negeri pimpinan Ghani Othman mempertahankan pegangan dalam Kentucky Fried Chicken (KFC) tidak dipedulikan malah keluh kesah dan denyut nadi mereka yang mahu terus berbangga terhadap KFC sebagai harta mereka hanya tinggal kenangan semata-mata.

Tanggal 14 Februari 2013 nanti berakhirlah pegangan Johor Corporation (JCorp) terhadap  perniagaan Kentucky Freid Chicken (KFC) yang selama ini menjadi kebangaan rakyat Johor apabila Tripple Plate yang dikuasai oleh Zaki Zahid yang  dilantik  sebagai PemudahCara akan menjual saham dalam KFC sebanyak 51 %  dan Jcorp sebanyak 30 % kepada CVC Capital  dan jumlah jualan ini melibatkan pertukaran saham sebanyak 81% dan selebih bakinya dipegang oleh Jcorp dan KWSP.

Peringkat awalnya,Tripple Plate sebelum ini adalah gabungan tiga syarikat sebagai Pemegang Aamanah saham bagi oihak KFC apabila Suruhanjaya Sekuriti  meluluskan penstrukturan semula  KFC dan QSR Berhad yang akhirnya  JCorp  memegang saham KFC sebanyak 51 %.KWSP  25 % dab CVC Capital  24 %.

Namun sekarang saham tersebut telah dijual kepada Iskandar Water Front City sebanyak 30% manakala saham KWSP sebanyak 25 % itu  dibeli semula oleh Jcorp  dan dijual semula kepada CVC Capital sebanyak 25 %. CVC Capital dan Iskandar Water Front City adalah milik majoriti Lim Kang Hoo.Jadi siapa pemegang saham terbesar?Berapa peratus milik JCorp?Berapa peratus milik KWSP? Baca di SINI.

3 comments:

  1. Kalau benar berita ni, confirm saya tak kan undi bn

    ReplyDelete
  2. Dengar penjelasan Dato' Kamaruzzaman (En Kam)dulu...rujuk penjelasan beliau semasa TERAJU pada 8 feb 2013 lalu...lihat laporan perubahan saham dalam laporan ke SC..boleh rujuk I.Investor.com...jangan suka percaya sesuatu tanpa merujuk kepada fakta sebenar...

    ReplyDelete
  3. melayu jahanamkan ekonomi melayu....mana mb johor....tukar2.....najib pi tukar mb johor.......

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...