Konco-konco ku

Friday, October 5, 2012

PENGURUS MYDIN ANGGAP TONY PUA PENGHASUT


Pengurus Urusan Mydin Mohamed Holdings Bhd, Datuk Ameer Ali Mydin hari ini menafikan kenyataan Setiausaha Publisiti DAP, Tony Pua yang mendakwa Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) telah dimonopoli oleh Mydin Mohamad Holdings Bhd.

Menurut Ameer, beliau sungguh kecewa dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Tony Pua dan menganggap bahawa ianya tidak benar. 

"Saya sungguh kecewa kerana ada pihak (Tony Pua) memberi kenyataan bahawa Mydin telah memonopoli KR1M," katanya kepada pemberita pada sidang media di Bangunan Mydin di sini hari ini.

semalam, Tony Pua telah mengeluarkan dakwaan bahawa KRIM telah dimonopoli oleh Mydin dan secara tidak langsung 'membunuh' persaingan sihat diantara kedai runcit lain.

Ameer menjelaskan, terdapat tiga cara yang membolehkan rakyat Malaysia membuka KR1M.

"Pertama, kami (Mydin) telah membuka 60 KRIM di seluruh negara dan akan membuka lagi 25 kedai pada bulan Disember yang akan datang.

"Cara yang kedua, rakyat Malaysia juga boleh membuka KR1M dengan duit mereka sendiri dan cara yang ketiga, peniaga-peniaga luar boleh membeli barangan dari KR1M mahupun di Mydin secara borong dan menjualnya kembali di kedai sendiri," jelasnya.

Sehubungan itu, Ameer menegaskan bahawa sesiapa sahaja layak untuk membuka KR1M dan menafikan kenyataan Tony Pua (Mydin monopoli KR1M).

"Semua orang boleh bukak KR1M dan kenyataan Tony Pua bahawa Mydin memonopoli KR1M adalah salah," tegasnya.

Terdahulu, Tony Pua membuat kenyataan bahawa KR1M dimonopoli secara keseluruhan oleh Mydin selepas kerajaan mengumumkan akan menyediakan RM386 juta dalam subsidi kepada Mydin Mohamed Holdings Bhd untuk membuka KR1M sebanyak 57 buah di Sabah dan Sarawak.

Sumber: KLPOS

4 comments:

 1. Sebenarnya kewujudan KR1M telah mengugat para peniaga puak-puak Tony Puah yang selama ini menjual harga mahal dan menipu para pengguna. Adakah membantu rakyat miskin memperolehi barang keperluan dengan harga murah, selamat dan halal itu bukan satu jihad ekonomi yang membawa kepada ketakwaan?

  ReplyDelete
 2. Kedai KR1M sebenarnya membantutkan agenda DAP Cina menaikan harga barang. Apabila barang naik, maka infalsi akan naik dan rakyat akan marah. Syukurlah kedai KTR1M dapat membantu rakyat membeli barang keperluan dengan harga munasabah

  ReplyDelete
 3. Cina kaapiaq kristian ini dan lain2 cina dalam DAPig memang tidak senang hati kerana kerajan beri keutamaan kepada Mydin kerana beliau orang Islam walaupun bukan Melayu. Kalaulah KRIM diberi kepada orang cina ....Tong Sam Pah ke, Pah Nyah POO ke, atau Tan Long Kang ke, Koo Ang Jing ke pasti mereka akan puji, atau tidak ada apa2 komplen
  Sama lah juga dengan kisah Penang Port yang khabarnya pada mulanya hendak diambil oleh Syed Bukhari.. macam2 alasan diberi menentang hal ini....kononnya beliau bukan anak Pulau Pinang....Habis ..itu limguaneng orang mana ???. Bukan saja nak jadi ketua menteri malah berlagak macam diktator pula. Kalau tokeh genting ambil tentu dia sokong .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ada lagi..

   Chow Chee Bye, Lim Lan Chow, Lee Kong Kek, Pak Choo Cheng, Mooh See Bhat dll BABI JADIAN yg dimegah-megahkan oleh Tony Pua Choo Kang.

   Kesian... Sengkek rupanya Cinabeng ni...

   Ingatkan slogan Ini Kalilah hebat sangat..HAMPEH!

   Kini Cinabeng MENYALAK mengemis demi melancaucibaikan nafsu buas ekonomi mereka..

   Delete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...