Konco-konco ku

Monday, April 9, 2012

UGUTAN AGEN TANAH BESAR CHINA!! SERANG LYNAS SAMPAI MAMPOS!!!


Isu kilang Lynas masih belum reda walaupun penjelasan demi penjelasan telah diberikan beserta dengan bukti-bukti saintifik, lengkap dengan kelulusan dari Atomic Energy Licensing Board (AELB) dan International Atomic Energy Agency (IAEA) yang mengesahkan bahawa kilang tersebut adalah selamat.  

Pihak-pihak yang menentang Lynas nampaknya mengambil sikap ‘pekak badak’ iaitu menutup telinga sambil mulut tidak habis-habis membuat bising.   Bagi sesiapa yang pernah bekerja dengan puak chauvinis dan rasis, pasti sudah biasa berhadapan dengan sikap ‘pekak badak’ sebegini.   Apabila dikritik, atau apabila sifat rasis mereka terdedah, mereka hanya akan ‘buat-buat bodoh’ sahaja seolah-olah tidak bersalah dan tidak terlibat langsung.   

Begitulah halnya apabila puak penentang Lynas ini dijemput melawat kilang tersebut, mereka telah menolaknya.  Apabila diminta membawa perkara ini ke mahkamah untuk mendapatkan injunksi bagi menghalang operasi, pihak penentang Lynas enggan pula.   Malah AELB dan IAEA, iaitu badan tertinggi antarabangsa dalam soal atom dan nuklear juga dituduh mereka sebagai penipu atau korup belaka.  

Puak ini nampaknya lebih selesa membuat bising di jalanan, membuat demonstrasi besar-besaran dan terus memainkan isu kononnya kilang Lynas berisiko membawa pencemaran radioaktif di dalam media, terutama media yang berbahasa Cina.  

Maka jelaslah bahawa penentangan mereka mempunyai motif tersirat.   Bagi memahami motif ini, kita harus terlebih dahulu mengetahui siapakah sebenarnya mereka ini.  

Penentang Lynas memakai topeng pencinta alam dan bergerak atas nama Himpunan Hijau.  Namun, semua ini hanyalah penyamaran semata-mata.  Mereka sebenarnya terdiri dari pembangkang terutamanya DAP atau lebih tepat lagi kaum Cina.  Ini kerana, terdapat beberapa golongan di dalam MCA juga mengambil pendirian yang sama dengan DAP serta enggan menerima penjelasan saintifik dari pihak-pihak yang berkenaan.   Selain MCA dan DAP, PKR juga memainkan peranan penting dalam isu ini sebagai balaci setia pengampu kaum Cina demi undi dan publisiti.  

Tetapi, kenapa kaum Cina yang begitu beria-ia dengan Lynas berbanding kaum lain?  Kenapa Lim Guan Eng sendiri dengan bangga menyatakan bahawa kaum Cina bersatu dalam isu Lynas?  Kenapa?  

Kerana ia ada kena mengena dengan semangat cintakan negara asal nenek moyang mereka, iaitu China.  Negara China merupakan pengeluar terbesar nadir bumi iaitu membekalkan 95% - 97% dari keperluan dunia.   Dengan pembinaan kilang Lynas di Malaysia, dominasi pengeluaran nadir bumi oleh negara China akan terpecah dan inilah yang menjadi masalah bagi kaum Cina.    

Tidak mustahil adanya gerakan sepadu antara pihak di China dengan kaum Cina di Malaysia untuk memastikan kepentingan negara China dipertahankan.  Bagi memastikan matlamat ini tercapai, kaum Cina telah sepakat untuk menghalang Lynas dari beroperasi dengan apa cara sekali pun. 

Apa yang berlaku menunjukkan bahawa isu Lynas adalah lebih dari satu lagi ‘political stunt’ bagi pembangkang meraih publisiti dan undi.   Isu Lynas telah membongkar sikap sebenar majoriti kaum Cina di Malaysia yang tidak pernah mencurahkan kesetiaan kepada negara ini dan masih mengikat diri mereka kepada negara asal. 

Bukan mereka tidak tahu bahawa Lynas akan menyumbang kepada pendapatan negara sebanyak RM8 billion setahun dengan peningkatan yang pasti setiap tahun.  Justeru, tindakan mereka menentang Lynas bolehlah ditafsirkan sebagai mengsabotaj ekonomi negara sendiri atau dalam ertikata lain, sebagai pengkhianat.  

Logiknya, jika kilang memproses nadir bumi begitu merbahaya, kenapakah China sebagai pengeluar utama tidak pula mengalami apa-apa masalah sama ada dari segi bantahan penduduk mahupun bencana radioaktif selama ini?  

Begitu juga dengan Australia, Perancis, India, Amerika dan Russia yang juga mempunyai kilang yang sama di negara mereka, tidak pernah lagi mengalami bencana yang berpunca dari pemrosesan nadir bumi.  Malah, bantahan dari penduduk juga tidak didengari.  

Lalu, kenapakah hanya apabila ia dibuka di Malaysia dengan kemampuan untuk menyaingi China maka memproses nadir bumi tiba-tiba menjadi sesuatu yang amat kontroversi?  

Sesungguhnya, akal yang waras akan mampu melihat bahawa tidak mungkin kepimpinan Barisan Nasional begitu bodoh akan membenarkan sebuah kilang yang merbahaya dibuka di Malaysia.   Adalah tidak masuk akal bagi kerajaan BN untuk sengaja merisikokan alam sekitar dan kesihatan rakyat hanya untuk menambah pendapatan negara - terutamanya ketika negara sedang mengalami demam pilihanraya.  

Hakikatnya, BN telah terbukti sebagai kerajaan yang bertanggungjawab selama ini dan ini sudah cukup untuk meyakinkan ramai bahawa penentang Lynas sememangnya mempunyai agenda jahat yang tersirat. 


*********************************
AMERIKA BERI AMARAN CHINA HENTIKAN SEKATAN EKSPORT NADIR BUMI 
 

WASHINGTON, Amerika Syarikat (AS) - Presiden AS, Barack Obama kelmarin memberi amaran kepada China bahawa Washington telah mengemukakan aduan ke Pertubuhan Perdagangan Sedunia (WTO) berhubung dasar Beijing mengehadkan eksport mineral nadir bumi ke Eropah dan AS. 
AS yang bekerjasama dengan Kesatuan Eropah dan Jepun kelmarin meminta WTO supaya mengatur rundingan dengan China berhubung isu berkenaan. 
Rundingan tersebut antara lain, bertujuan untuk memberi tekanan ke atas China agar menamatkan sekatan eksport mineral nadir bumi. 
Mineral nadir bumi merupakan bahan utama dalam pembuatan pelbagai produk konsumer termasuk bateri kereta hibrid, televisyen skrin rata, senjata, telefon pintar, lensa kamera dan motor kecil yang digunakan untuk menaik dan menurunkan cermin kenderaan. 
"Jika China membiarkan pasaran nadir bumi menetukan hala tuju sendiri, kami tidak akan membantah," kata Obama ketika berucap di White House. 
"Namun, dasar China sekarang menghalang perkara itu berlaku. Ia juga bercanggah dengan peraturan WTO yang dipersetujui sendiri oleh China," tambahnya. 
Menurut Obama, China diberi masa sepuluh hari untuk memberikan jawapan manakala rundingan dengan AS, EU dan Jepun berhubung isu tersebut perlu diadakan dalam tempoh 60 hari. 
Jika persetujuan mengenainya gagal dicapai, AS , EU dan Jepun boleh meminta panel WTO menyiasat kuota eksport mineral nadir bumi yang dilaksanakan oleh China. 
Sejak beberapa tahun lalu, China mengurangkan eksport mineral nadir bumi dengan alasan bagi memenuhi permintaan dalam negara dan untuk menjaga alam sekitar. 
AS cuma memiliki sebuah syarikat pengeluar mineral nadir bumi iaitu Molycorp Inc yang beribu pejabat di Colorado.China pula mempunyai 17 mineral nadir bumi dan menyalurkan 90 peratus bekalan global mineral berkenaan. 
Selain China dan AS, terdapat lombong mineral nadir bumi di Australia manakala cadangan membuka lombong berkenaan turut dibuat di Malaysia. - AP

Tanya pada Pakar Nuklear, bukan pada Pakar Sakit Jiwa!!!
Rare-earth metals are the key to 21st Century technology: Without them, we wouldn’t have smartphones, hybrid cars or precision weapons. And China, which mines most of the world’s rare-earth metals, may be starting to catch on to their strategic value. - wired

The year-long study, which will be published this week, may serve to allay concerns that China, which produces 97% of the world's 17 rare earths vital to defence and technology industries, could re-impose a near-complete – and unannounced – export freeze that Beijing initiated in July. - guardian

They argue that by limiting exports, China, which produces more than 95% of the world's rare earth metals, has pushed up prices. - BBC News


Rethink back Malaysians!!!

p/s: Teh Tarik YB "FACE TO FACE with Lynas" - 12hb Apri 2012, 8 malam, NZ Garden KLCC. Boleh tanya semua soalan pasal Lynas. Tidak formal. Makan dan Minum percuma. SEMUA DIJEMPUT HADIR BAGI MENGETAHUI KEBENARAN!!!

1 comment:

  1. ini yang betulnya..
    Betul-betul kat Australia pun tak ada, Loji tahi bintang kat sana wow hebat, kalau tak caya mai kita tengok macam mana depa proses tahi bintang tu kat sini. http://www.arafuraresources.com.au/ . Satu lagi mai kita tengok kereta cardilac power dia boleh tahan sampai 100 tahun tak payah pakai petrol ... http://reviews.cnet.com/8301-13746_7-20100035-48/is-a-nuclear-powered-car-in-our-future/

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...