Konco-konco ku

Saturday, April 21, 2012

LIBASAN JAWA DARI SERANG SELANGOR!!!


1. Demonstrasi mahasiswa 1974 mengungkit 'kematian' seorang tua akibat kemiskinan di Baling. Demonstrasi silih berganti mengikut acuannya dan yang terkini mereka beriadah di Dataran Merdeka untuk menidakkan Tabung Pengajian Tinggi Nasional (PTPTN). Anak muda memang berhak menzahirkan apa yang mereka anggap betul.

2. Apakah keutamaan yang mereka anggap betul? Bukankah menamatkan pengajian dengan cemerlang adalah menjadi keutamaan berbanding yang lain.PTPTN tidak perlu dibayar jika mereka mencapai keputusan cemerlang. Jika mereka tidak selesa dengan PTPTN mereka boleh mendapatkan pembiayaan dari yang lain. Anak muda yang waras pun - jika kerap dibakar emosi akan menjadi kuda tunggangan. 

3. Adakah dengan meletakkan gambar dan mengalungkan bunga ke atas PM dan Menteri Pengajian Tinggi merupakan tindakan yang betul? Zalimkah pemerintah di negara ini sehingga sehina itu mereka diperlakukan.Kita cabar mereka berilah yuran percuma untuk UNISEL dan Kuis di Selangor - jangan dengan wang sara diri. 

4. Ada kelompok yang diserang bergelut di awal pagi. Membeza seperti betul dan propaganda agak sukar kebelakangan ini kerana diracik begitu sempurna. 

Realitinya demonstrasi adalah seperti bara api dan yang melihat jarang sekali memberikan air, menyimbah minyak afdal sekali. 

No comments:

Post a Comment

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...