Konco-konco ku

Tuesday, April 10, 2012

SIAPA ADAM ADLI?? PONDAN YANG MENGHARAP BELAIAN ANWAR AL-JUBURI!!!


Mungkin masih ramai yang tidak kenal Adam Adli, seorang anak muda yang bercita-cita tinggi untuk menjadi ‘superhero’ penyelamat rakan-rakannya di universiti dari ‘didera’ oleh AUKU.  Perjuangan Adam Adli berupa siri-siri demonstrasi di mana perbuatan seperti menurunkan banner pemimpin negara serta melalak-dan melolong dijadikan senjata bagi menunjukkan ‘kebijaksanaan’ para pelajar.    

Walaupun Adam Adli adalah bakal guru kerana menuntut di UPSI, beliau bukannya berjuang menuntut peruntukan untuk membuat kajian tentang teknik-teknik mengajar atau memahami psikologi kanak-kanak bagi membantu UPSI melahirkan guru-guru cemerlang di masa depan.   Ini kerana, Adam Adli tidak berminat dengan masa depan, beliau lebih berminat dengan masa kini, menikmati ‘populariti’ sepertimana yang diimpikan oleh mana-mana anak muda jalanan yang tiada arah tujuan.  

Masa depan Adam Adli sebagai guru juga masih belum tentu kerana beliau kini digantung dari belajar kerana terlalu asyik berjuang demi masa kini.  Dan hari ini, Adam Adli terus tegar menyambung perjuangannya untuk berdemonstrasi menentang PTPTN pula pada hari Sabtu nanti.  

Kita pernah mendengar pepatah ‘bagai ketam mengajar anaknya berjalan lurus’ iaitu seorang yang ingin mengajar orang lain sedangkan diri sendiri tidak betul.    Tetapi,  apa akan jadi jika seekor anak ketam yang belum lagi pandai berjalan dengan kaki yang masih lembik ingin mengajar bapanya berjalan, iaitu sepertimana Adam Adli ingin mengajar kerajaan?   

Akibatnya, akan terpaksalah kerajaan mencari dana RM43billion untuk menanggung kos akibat penghapusan PTPTN.  Jika tidak, beberapa IPTS mungkin terpaksa ditutup kerana kekurangan pelajar di mana akan membawa kepada peningkatan mendadak masalah pengangguran.   Inilah yang bakal berlaku jika tuntutan Adam Adli dilaksanakan. 

Sebenarnya, matlamat Adam Adli mudah sahaja iaitu, jika pembelajaran adalah percuma sepenuhnya, maka rakan-rakan seperjuangannya di universiti-universiti seluruh Malaysia tidak akan merasa terdesak untuk belajar bersungguh-sungguh demi mendapat pekerjaan yang baik untuk membayar balik hutang PTPTN.  Sama ada tuntutannya masuk akal dan praktikal, tidak pula terjangkau oleh otaknya.  

Yang mampu difikirkan oleh otaknya ialah jika PTPTN dihapuskan, bolehlah pelajar-pelajar seperti dirinya menghabiskan masa berdemonstrasi, melalak dan melolong ke sana ke mari tanpa perlu risaukan apa-apa. 

Jika dibaca blog Lim Kit Siang akhir-akhir ini, kita melihat beliau memaparkan beberapa artikel terutamanya dari Aspan Alias dan Mariam Mokhtar yang secara sinis dan tidak langsung merujuk kepada Melayu-melayu yang tidak menyokong Pakatan Rakyat atau lebih tepat Melayu UMNO sebagai bodoh dan ketinggalan.  Alasan mereka, Melayu UMNO terlalu menjaga ketuanan, rasis, jumud dan bersifat paranoid terutama apabila melibatkan agama dan bangsa. 

Mungkin, di mata Aspan Alias dan Mariam Mokhtar, Melayu seperti Adam Adli yang menyokong Pakatan Rakyat adalah simbol anak Melayu yang bijak, cerdik dan pandai, seperti juga mereka berdua.  

Ciri-ciri Melayu bijak mengikut standard Pakatan Rakyat ialah mereka mestilah mudah ditunggang oleh pihak dan kaum lain, mesti terbuka menerima hak asasi manusia mengatasi batas-batas agama, mesti menerima sikap rasis kaum Cina yang enggan membuka peluang untuk bersaing sama rata di dalam sektor swasta dan perniagaan kepada kaum Melayu dan menolak untuk mempertahankan hak bangsa sendiri.   

Kerana itulah mereka mendewakan Anwar Ibrahim graduan Pengajian Melayu kelas 3 sebagai Ketua dan bakal Perdana Menteri kerana beliau menepati semua ciri-ciri ini.   

Berdasarkan hakikat ini, Pakatan Rakyat nampaknya berazam untuk melahirkan lebih ramai Melayu ‘bijak’ melalui siri-siri demonstrasi yang didokong ataupun disokong mereka termasuk demonstrasi Bersih dan Lynas yang membabitkan anak-anak Melayu di Universiti.   

Pelik sekali kerana ciri-ciri bijak di mata Pakatan Rakyat adalah berbeza mengikut kaum:

Bagi kaum Cina, bijak bermakna mereka menumpukan sepenuh perhatian untuk menjadi pelajar cemerlang dan mendapat pekerjaan yang baik atau membuka perniagaan baru.  Mereka juga wajib menguasai berbagai cabang ilmu, menjadi doktor, jurutera, saintis dan sebagainya.  Di masa yang sama, mereka wajib terus berjuang demi memastikan kaum Cina terus mendominasi dan memonopoli ekonomi Malaysia serta memartabatkan budaya dan bahasa nenek moyang mereka.  

Sedangkan bijak bagi kaum Melayu pula bermakna bersikap seratus peratus sebaliknya dengan mencontohi pemikiran dan perlakuan Anwar Ibrahim, Adam Adli, Mat Sabu, Hadi Awang, Nik Aziz, Mahfuz Omar, Aspan Alias dan Mariam Mokhtar.  Kenapa dwi-standard pula?

2 comments:

  1. X faham aku budak2 student skrg(bkn semua) sikit2 demo,jerit sana sini...rasanya ada pelbagai cara yg lbh pro dan bertamadun utk kita meluahkan sesuatu yg perlu. Bkn dgn cara biadap. Apa tujuan adam adli ni, adakah beliau ni jujur dlm perjuangan beliau demi kepentingan seluruh mahasiswa d msia atau sbnrnya ada agenda yg tersembunyi...saya ni dlu student juga,alhamdulilah tamat pengajian sehingga ke luar negara dn memegang jawatan yg agak tggi di d slh sebuah sykt terkemuka. Tidak la semasa kami jd student dulu bertindak spt si adam ni, jgn beri alasan mahasiswa dulu dan skrg berbeza, tidak juga ya, yg beza mgkin akalnya, zaman kami pelajaran dan masa dpn lbh penting utk menjamin hdup yg selesa didunia dan akhirt,tpi mgkin pemikiran adam ni lbh cenderung pada kebebasan hidup tanpa fikir masa dpn beliau, sudah2 la adam...kalau nk cari populariti buatlah dgn cara lain, bkn cara memecah belah kaum sndri...fikir keluarga dulu sblm nk fikir mslh negara...rasanya adam ni pun bukanlah ank org kaya, jd sedar lah diri dik. Saya xnk komen lbh2, bila kita beri nasihat yg btl dan kurang menyokong apa yg d buat akn dikata barua,pencacai bn la,umno la...tpi maaf ya, ni nasihat dtgdrg org dan bekas pelajar u juga...jd renung2 la wahai adam yg mgkin baru mengenali erti hidup....

    ReplyDelete
  2. tuan blog ni jeles kot sbb muka tuan pya blog hampeh ni xdak kuar tv, hg ingt hg power ka tuan blog, cm na la aku p baca blog hampeh ni, blog2 yg hampeh adalah blog yg soong BN...kah3.xdak fakta dan main semberono ja tulis...kah3...magkuk tui tuan pya blog..

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...