Konco-konco ku

Saturday, June 29, 2013

JONKER WALK: ANTARA KUASA KETUA MENTERI MELAKA DAN MENTERI PELANCONGAN.

ISU Jonker Walk yang dikhabarkan bakal ditutup oleh Ketua Menteri Melaka kerana mengakibatkan kesesakan lalu lintas di Bandar Melaka mendapat tempat dari semua pihak. Bukan sahaja dari pihak BN malah pihak pakatan juga cuba mengambil kesempatan atas isu ini.

Ketua Menteri Melaka, Idris Haron sudah menjelaskan sebab musabab penutupan Jonker Walk. Beliau punyai hak mutlak untuk membuat keputusan kerana beliau adalah Ketua Menteri. Kalau peniaga di Jonker Walk tidak mahu ikut dan dengar, cakap siapa lagi yang mereka mahu dengar? Oooo... Cakap Kit Siang yang ternyata RASIS yang mereka dengar.

Kit Siang dilihat cuba menjadi hero kepada Cinabeng di Jonker Walk. Keputusan Ketua Menteri adalah keputusan untuk kebaikan rakyat Melaka, dan bukannya keputusan politik perkauman yang sekarang ini dibawa oleh Kit Siang. Kenapa Kit Siang yang tiada kena mengena dalam hal ini mula campur tangan?

Hairan, tetapi inilah yang berlaku apabila polemik RASIS telah ditanam oleh DAP di dalam jiwa setiap orang Cinabeng. Maka berkumpullah ratusan Cinabeng di Jonker Street untuk membantah keputusan Idris Haron dengan diketuai oleh bapak RASIS, Kit Siang.

Akibat dari keputusan Ketua Menteri Melaka, Tony Pua dari Selangor pula mula bersuara. Siap beri amaran dan juga ugutan kepada Idris Haron. Apa kena mengena penutupan Jonker Walk dan Bazaar Ramadhan di Penang? Kenapa begitu jauh pembalasan dendam yang dicadangkan oleh Tony Pua? Ternyata puak DAP ini sudah semakin RASIS dengan Melayu. Beri hukuman kepada Cinabeng Melaka, yang mendapat bala adalah rakyat minoriti Melayu di Penang. Apa ni???

Dalam hero Cinabeng ini mula menunjukkan wajah yang sebenar, timbul pulak seorang Menteri Melayu yang cuba juga untuk menjadi hero kepada orang Cinabeng di Melaka. Konon nak jadi 'Badan Pembela Cinabeng' sedangkan orang Melayu sendiri tidak terbela. Kenapalah masih ada lagi pemimpin yang bertaraf Menteri masih tak sedar dengan permainan Cinabeng ni?? 

Walaupun Melaka merupakan sebuah negeri pelancongan, rasanya Jonker Walk ni bukanlah penting sangat dalam industri pelancongan Melaka. Sebagai Menteri Pelancongan, Nazri Aziz wajar wujudkan satu kawasan seperti Jonker Walk dan kali ini MOHON bantu orang Melayu sendiri. Bukan nak menidakkan hak orang Cinabeng tapi sampai bila kita nak tertipu dengan permainan mereka? Depan kata sokong belakang punya RASIS sampai terlungkup Ali Rustam. Mohon sedar!

8 comments:

 1. Bapak sekolah Vernakular telah setuju atas cadangan Nazri aka bapak pembela AhBeng ,untuk pungut kutip salvage YenYEN .
  Olih kerana Bapak sekolah vernakular setuju,maka bapak pembela Ahbeng merasakan ia masih dalam jabatan perdana menteri, dan dia override KM melaka.Tunjuk kuasa tunjuk ganas ..
  Ini lah sorang orang lagi liberal engage inklusive kelainan world view nak dapat pujian world ...
  lagi pun dia cemburu akan KJ yang dapat publisity 30 day wundekinde.
  arjuna waspada
  changkat lobak

  ReplyDelete
 2. Mampos lar BN kalu ade menteri begini rupa... aku sokong KM Melaka... pedulikan cinabeng tu... kat Melaka, diaorang bukan sokong BN pun... laksanakan operasi cekup peniaga tak berlesen dan jual barangan cetak rompak...

  ReplyDelete
 3. Aku dah cakap dah, Nazri ni adalah Menteri Cetak Rompak (Counterfeit Minister). Dia nak jadikan Malaysia ini lubok barang2 tiruan dan factory reject yang terkenal dikalangan Pelancong asing.

  ReplyDelete
 4. Kalau Nazri tak pertahankan Ah Beng,sapa nak bagi kereta Hummer kat anak dia,body guard 3 orang dan beberapa lagi kereta mewah serta duit untuk berjoli sakan.

  ReplyDelete
 5. kenapa nah zhe li ah jis ... tidak melatah apabila cina dap menutup pasar ramadan ...
  adakah kerana pasar ramadan tidak membayar cukai kepadanya ...
  berbanding dengan cina dap dari kumpulan kongsi gelap di petaling street dan jonker street yang mungkin membayar wang perlindungan kepadanya ...
  maklumlah berniaga barang haram di sisi undang-undang (barangan tiruan dan cetak rompak) ... bahkan di tempat haram di sisi undang-undang ... kawasan jalan raya ...

  ReplyDelete
 6. Nazri ni nak balas dendam kat UMNO sebab Najib cuma lantik dia jadi menteri pelancungan yang hanya sekadar kementerian yang memerlukan seoang menteri wanita memegangnya. Jadi dia marah kat Najib sebab letak dia kat situ menampakkan dianya seorang BAPOK. Kalau dia anak jantan dia tak akan terima jawatan Kementerian Pelancungan itu...KESIAN DIA

  ReplyDelete
 7. KM MELAKA....ini negeri anda...itu kuasa anda....LGE TUTUP PERIUK NASI BANGSA MELAYU KAT PENANG...MELAYU BUAT DEMO SIAP BG TAIK LG...LGE KATA ADA AKU KISAH...SKRG CINA BUAT DEMO...TAKKAN MELAYU KECUT...TIBA MASANYA DARAH PERJUANGAN HANG JEBAT MENGALIR...HANG JEBAT PASTI AKAN AMUK JIKA BANGSAT CINA NI MULA PIJAK KEPALA...untuk NAZRI JONKER WALK BUKAN TEMPAT PELANCONGAN TAPI TEMPAT BARANG TIRUAN...PETALING STREET PUN SAMA...NAZRI LU ADA SYER KE???

  ReplyDelete
 8. sampai bila lagi bangsa kita harus berdiam diri??? kita patut jahanamkan orang kita yang jadi tulang belakang pada bangsa sialan tu..

  ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...