Konco-konco ku

Wednesday, December 16, 2009

kesuwon - terima kasih

dh lame aku xdgr ayat kesuwon ni. dulu mak aku selalu gak cakap kt umah tp disebabkan adik bradik aku sume jawa yg dh dimelayukan so, mak aku had kan penggunaan bhse jawa kt umah. katanye takut bahasa melayu tak lulus nnt. hahaha. xde la guro je 2. saje je teringat td ptg aku tgk cite Cucu Betong, Malika guna ayat kesuwon yg bermaksud terima kasih@thank you@syukran@xiexie. kesuwon 2 bhse jawa halus kalo korang nak tau. aku pun jarang2 dgr org kg aku ckp ayat 2 sebenarnya tp ni akan berguna gak kt aku nnt. contoh ayat jawa halus lain mcm "jalok keluputan" yg membawa makna mintak maaf. jawa kasar atau jawa pasar nye ckp "jalok ngapuro" jek. byk lg sebenarnya bhse jawa halus yg aku tgh korek dr mak,bapak n mbah(nenek) aku. korg yg bace blog aku ni harap bersabar la ek kalo nk tau ayat lain. harap korg pn dpt la blaja sket bhse jawa dr blog aku ni.k lah..cukup la dulu..esok aku nak g "jojoh" sawet..hehe..daaa

2 comments:

  1. jawa halus 2 kiranye jenis y berbudi bhasa ke..?
    kesuwo sbb gtau sal ni. xlama lagi aku da bleh ckp jawa la ni..hehe

    ReplyDelete
  2. hehe..jawa halus 2 ayatnya lg susah nak phm.. lg jauh dr bhse melayu n indon.. org lame2 je fasih..skrg dh kurang jawa halus..sume jawa pasar..hehe..bgs la sam..pasni kte speaking jawa..kesuwon..yo podo podo

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...