Konco-konco ku

Thursday, October 3, 2013

NEGARA CHINA KELUARKAN BUKU GARIS PANDUAN PELANCONG CHINA AKIBAT SIKAP TAK SENONOH!!

BARU-baru ini kerajaan Tanah Besar China telah mengeluarkan satu buku panduan khas kepada rakyat negara China yang ingin melancong ke luar negara. Antara perkara-perkara yang ditegah di dalam buku tersebut adalah seperti; jangan 'mengorek' hidung di tempat awam, jangan kencing di dalam kolam renang, dan jangan mencuri jaket keselamatan semasa menaiki pesawat.

Perkara-perkara seperti ini amat memalukan negara China kerana seluruh dunia kini sedang hangat memperkatakan sikap tidak senonoh pelancong dari China yang tidak menghormati budaya satu-satu negara. Negara China malu dengan perilaku yang dilakukan oleh pelancong dari negara sendiri kerana ini boleh menjejaskan persepsi negara luar kepada China sebagai sebuah negara besar yang punyai antara penduduk paling ramai di dunia.

Antara contoh yang boleh dikatakan biadap yang dilakukan oleh rakyat negara China. Tidak boleh dinafikan lagi yang rakyat dari negara China ini memang tidak senonoh dan kurang adabnya. Jadi, bagi mengelakkan perkara sedemikian dari terus berulang, pihak kerajaan China menyarankan kepada seluruh rakyat supaya rujuk kepada buku tersebut jika berada di luar negara.

Cerita yang hampir sama juga berlaku kepada bangsa Cina di Malaysia yang berkelakuan amat tidak senonoh. Tetapi bukan kerana berak dan kencing merata. Kerana sikap kurang adab mereka yang tanpa malu 'tapau' makanan dalam bekas ketika jamuan Hari Raya Aidilfitri.

Namun semua ini tidak pelik di Malaysia. Sedia maklum memang perangai bangsa Cina ini sebegitu rupa. Apa nak dihairankan. Bila tak dapat melalak. Bila dah dapat siap 'tapau' bawa balik rumah lagi.

2 comments:

  1. penerapan ideologi politi perlu juga diseimbangkan dengan ideologi sosial. kalau tidak mentaliti/perilaku insan yang dibina akan kekurangan nilai-nilai sosial.

    begitu jugalah pentarbiyahan politik harus diseimbangkan dengan pentarbiyahan sosial agar insan yang dipupuk oleh parti mampu menjadi insan yang mampu menampilkan imej positif bukan saja dalam gelanggang politik malah dalam gelanggang sosial jua.

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...