Konco-konco ku

Friday, October 4, 2013

AGAK-AGAK KALAU MELAYU TAK BERKUALITI, CINABENG KAT MALAYSIA NI HIDUP LAGI TAK??!

Sebelum kita berhujah lebih jauh lagi tentang syarikat swasta dan orang Melayu, penulis ingin mengingatkan bahawa apa yang dicanangkan oleh pihak pembangkang tentang kononya syarikat swasta yang dimiliki oleh kaum Cina adalah lebih adil kerana mengamalkan meritrokasi, merupakan pembohongan terbesar yang dilakukan oleh pihak pembangkang Malaysia.

Ini kerana mengikut pengalaman penulis sendiri, tidak ada satu pun syarikat swasta Cina yang benar-benar adil dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab mereka terhadap pekerja bukan Cina.

Penulis juga pernah berhadapan dengan diskriminasi kaum Cina terhadap bangsa bukan Cina. Bayangkan, sekiranya seorang pekerja bukan Cina memohon jawatan dan mempunyai ijazah dari universiti tempatan atau antarabangsa, mereka tetap akan dibayar kurang daripada apa yang dibayar kepada seorang pekerja berbangsa Cina yang mempunyai diploma atau hanya SPM sahaja. Walhal kedua-dua pekerja ini setaraf dan tidak mempunyai apa-apa pengalaman langsung. Perkara ini terjadi di seluruh Malaysia, dan mereka yang bekerja di dalam syarikat Cina tahu akan perkara ini.

Natijahnya, apa yang dilolongkan oleh pihak pembangkang tentang kehebatan orang Cina dalam berlaku adil terhadap bangsa lain adalah satu omongan kosong sahaja. Apakah golongan Melayu yang berada di dalam Pakatan Rakyat, tidak sedar akan keadaan ini? Apakah mereka fikir bahawa bangsa mereka terlalu lemah sehingga dikutuk begini pun mereka masih lagi mahu membela rakan-rakan chauvinist Cina mereka atas dasar politik kepartian?

Baru-baru ini seorang ahli akademik yang berbangsa Cina Malaysia bernama Dr Michael Lim Mah Hui telah mengeluarkan kenyataan yang teramat rasis kononya orang Melayu tiada kualiti. Dr Michael Lim juga telah membandingkan pekerja swasta dan pekerja kerajaan dimana katanya pekerja swasta (katanya kebanyakkan orang Cina) lebih cekap dan produktif berbanding orang Melayu.

Kata-kata seperti ini disambut baik oleh pelbagai pihak dari Pakatan Rakyat terutamanya DAP kerana ini memberikan kekuatan kepada mereka untuk berkempen agar orang Cina pula dapat memegang tampuk pemerintahan di Malaysia kerana mengikut......baca lagi di SINI.

5 comments:

 1. ada parti aksi demokratis nak jadi sosialis kuomintang. ada parti keluarga nak jadi parti liberalis mutlak. dan ada parti agama nak jadi parti sekular totok semata-mata nak membina legasi kononnya wal hal cacamarbalah depe.

  ReplyDelete
 2. SETUJU HB!

  Si puak Cina SAMSENG DAPSYAITAN/PKR (yg. ditaja PAP- Barat-Israel) jgn. nak percaya lansung! Lihat si Cina DAPSYAITAN begitu GALAK MEMUJI mcm. ular-lidah-bercabang-dua, mcm. nak MEMBODEK KM Melaka, DW Idris Haron, skrg - disyaki utk. MENIPU pemimpin UMNO di Melaka spt. dulu, atau memberi tekanan supaya KM tak pertahan hak Islam/umatnya sbg. pemimpin UMNO yg. amat tegas spt. DS Dr Ahmad Zahid Hamidi!

  Juga si puak Cina Dalang-dua-muka DAPBANGKAI/PKR ini disyaki, tengah risau tentang perpaduan PAS-UMNO; jadi skrg. kononnya 'memuji' pula KM Melaka kita mcm. PENYANGAK-meleleh-air-liur!

  Lihat di dihttp://www.bharian.com.my/bharian/articles/Pembangkangpujiketokohan_pimpinanKetuaMenteriMelaka/Article, Pembangkang puji ketokohan, pimpinan Ketua Menteri Melaka, 2013/10/03:

  Ayer Keroh: Pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka, semalam memuji kepimpinan dan ketokohan Ketua Menteri, Datuk Wira Idris Haron.

  Perkara itu dinyatakan Pengerusi DAP Melaka, Goh Leong San ketika membahaskan usul terima kasih kepada Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd Khalil Yaakob atas ucapan perasmian pembukaan persidangan kedua penggal pertama DUN.

  Berpengetahuan luas

  Idris amat komited untuk membawa pentadbiran kerajaan negeri Melaka ke satu era yang lebih demokratik dan adil” Chin Choong Seong, Wakil DAP DUN Kesidang

  Dalam ucapannya itu, Leong San yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Duyong sejak 1995, menyifatkan Ketua Menteri Melaka ke-10 itu sebagai seorang yang berpengetahuan luas, banyak membaca dan sistematik.

  Katanya, Idris yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Melaka, mempunyai misi yang amat jelas membangunkan rakyat dan negeri ini selaras dengan wawasan Melaka Maju Fasa Kedua.

  “Di Dewan yang mulia ini, saya memuji kebijaksanaan dan kematangan Ketua Menteri baru yang dapat menerima pandangan dan cadangan pihak kerajaan atau pembangkang. Dengan kefasihan berbahasa Inggeris, Arab dan Jepun, saya penuh yakin Melaka di bawah kepemimpinan Idris akan mencapai wawasannya tercapai.

  Bersikap rasional

  “Walaupun baru empat bulan mengenalinya, namun Ketua Menteri bersikap rasional dan boleh menerima pandangan daripada sesiapa saja,” katanya.
  Turut melahirkan nada sama ketika membahas usul terima kasih berkenaan ialah seorang lagi wakil DAP, Chin Choong Seong (DUN Kesidang)......“Beliau melakukan tugasnya dengan baik tanpa banyak publisiti. Melaka sememangnya bertuah mendapat pemimpin seperti Idris. Pendekatannya dalam menyelesaikan pelbagai isu sewajarnya mendapat pujian kerana beliau tidak bertindak mengikut emosi atau membabi buta,” katanya.

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal).

  ReplyDelete
 3. PEMBETULAN:

  Maaf Jawa Bernam! Saya bermaksud "SETUJU JAWA BERNAM (JB)!".

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 4. Bah. Kedua:

  Tapi SYUKUR ALHAMDULILLAH DS Zahid amat tegas melaungkan utk. MEMPERTAHANkan Islam/umatnya di - 'I will risk all for Malays, Islam', By ADIB POVERA, 03 October 2013: (maaf, link-http tak berfungsi):

  COOPERATIVE SPIRIT: Zahid willing to put political career on the line to foster unity in community

  PETALING JAYA: PRIME Minister Datuk Seri Najib Razak the traits to repeat his father's success in strengthening unity within the Bumiputera and Muslim community, said Umno vice-president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

  Speaking on TV3's Soal Jawab programme hosted by Datuk Ahmad A. Talib last night, Zahid said Najib could repeat the success of the late Tun Abd Razak Hussein, the nation's second prime minister, who united Malays from Umno and Pas after the May 13, 1969 incident.

  Zahid, who is also home minister, said he was all for any cooperation between the two Bumiputera-based political parties to foster stronger ties among Malays and upholding Islam.

  "I am willing to risk it all, including my political career for the Malays' and Islamic struggles."

  Zahid, who joined Umno in 1982, said cooperation did not mean both parties had to form a unity government.

  "Collaboration should be emphasised more on creating mutual understanding to execute the Malay and Islamic agendas.

  "Besides Pas, cooperation could also be forged with other political parties and other non-governmental organisations," he said when responding to a question on calls for cooperation between Umno and Pas for greater Malay unity.

  Zahid also said Najib, who is Umno president, had embarked on many efforts to make the party more appealing to the younger generation.

  He said the prime minister won many hearts among the younger generation by being savvy in social media.

  ……Zahid also defended the Bumiputera Economic Empowerment Agenda, calling on critics to view it positively as the programme was not meant to threaten the rights of people of other races in the country.

  "Without the support of Malays, we would have lost Putrajaya. So, is it wrong for us to repay out debt to the Malay community for their support?"

  Makcik Sambal Belacan.

  ReplyDelete
 5. kurang asam putus selera aku tengah makan

  ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...