Konco-konco ku

Monday, July 7, 2014

IKAN PATIN BERPERISA BABI KELUARAN KOLAM CINA!!

SEBELUM ini kena kerap dengar pasal kolam ikan air tawar yang diberi makan usus babi oleh penternaknya yang rata-rata daripada mereka adalah berketurunan Cina yang tidak faham halal haram dalam Islam.

Satu penemuan baru oleh umat Islam di Batu Gajah, Perak apabila mendapat tahu salah satu kolam ternakan ikan patin di sana menghidangkan ternakan ikan patin mereka dengan juadah bangkai babi dan usus babi sebagai santapan setiap hari.

Gambar oleh: Khirul Adnan Hamid
Perkara ini berlaku apabila air kolam ternakan mengering akibat cuaca panas, maka nampaklah tulang babi dan kepada babi di dasar kolam yang kering tersebut. 

Mualnya tidak dapat dibayangkan lagi apabila mendapat tahu hakikat ini.

Ya! Memang betul umat Islam tak makan BABI. Tapi kalau ikan patin diberi makan BABI serupalah macam makan ini BABI!!

Kita bukan macam Mat Sabu yang lebih rela makan BABI dengan Guan Eng daripada makan ayam dengan Najib Razak. Sebab tu perangai Mat Sabu teruk macam BABI. Makan ikan patin banyak sangat.

So, lepas ni kalau agak-agak nak makan ikan air tawar...berhati-hatilah ye. Bukan semua ikan patin makan babi tapi hanya berwaspada. 

Kalau pergi pasar basah tu, tengok-tengok siapa yang menjual. 

Peniaga Cina tak kan beli ikan patin dari Melayu. Fahamkan?

3 comments:

 1. Bah. Pertama:

  GERAMnya aku!

  Bayangkan juga penderitaan penduduk kpg. ISLAM/Melayu ini cthnya di Kpg. Selamat di Seberang Perai – dgn. adanya 78 LADANG BABI kat kpg tu! Mcmmana umat Islam boleh di HINA dan diTINDAS sampai mcm. ni sekali di NEGARA ISLAM pusaka nenek moyang kita ini?! Dahlah tu, bayaran denda lebih kurang hanya $200 utk. pencemaran SISA BABI, yg. MENGANCAM nyawa penduduk kpg. tersebut –memang kpg-kpg Islam/Melayu SEBERANG PERAI dll serta BUMIPUTERA Islam/Melayunya, makin disasarkan utk. terus diHALAU/diHAPUSkan dari P.Pinang/Tanah Melayu pula oleh si rejim-rejim PENGGANAS MUSUH ISLAM DAPBANGKAI/PKRSODOM!

  Aku heran betullah ini boleh dibiaqkan; seolah K’jaan Negeri mahupun K’jaan Persekutuan punya kuasa MUTLAK utk. berbuat apa saja mereka suka sedgkan. BUMIPUTERA ISLAM/Melayu sebenaqnya turun-temurun terlindung di bawah kuasa Eksekutif DYMM YDP/Kesultanan Melayu sbg. Ketua/Penjaga Agama Islam NEGARA dan hak Bumiputera – yg. jelasnya lebih berkuasa dari K'jaan negeri mahupun K’jaan Persekutuan, mengikut Perlembagaan Persekutuan terutamanya Perkara-Perkara 3, 37 (1), 153 dsbnya - lihat di - https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

  Bahkan KUASA EKSEKUTIF Kesultanan ISLAM/Melayu, yg. mendaulatkan PELANSUNGAN turun temurun, PEMERINTAHAN ISLAM di Tanah Melayu ISLAM ini, adalah ASAS undg-undg Perlembagaan, tak kira siapa pun menjadi K’jaan Persekutuan mahupun K‘jaan negeri; di - http://www.khazanahbendaharaserimaharaja.com/melayu-islam-beraja-mib.html , 7 WASIAT RAJA-RAJA MELAYU !

  Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Kesultanan Melayu (yg. berjuang demi ISLAM/umatnya yg. miskin/tertindas), Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat ISLAM, dan bangsa dan hak Bumiputera (BUMIPUTERA juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation peoples/Tribal peoples).

  ReplyDelete
 2. Bah. Kedua:

  Lihat PENINDASAN/PENGHINAAN ke atas umat Islam/Melayu kita ini di Seberang Perai – di http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20140705/dn_20/JE-MPSP-kompaun-18-ladang-babi :

  JE : MPSP kompaun 18 ladang babi

  BUTTERWORTH 4 Julai Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) mengeluarkan kompaun sebanyak RM250 kepada 18 ladang babi di Kampung Selamat, Tasek Gelugor kerana melanggar amalan pengurusan sisa kumbahan yang ditetapkan.
  Setiausaha MPSP, Rozali Mahamud berkata, dalam pemeriksaan yang dijalankan oleh MPSP barubaru ini, pihaknya mendapati 18 daripada 78 ladang babi di situ tidak mencapai tahap permintaan oksigen biokimia (BOD) ketika melepaskan air kumbahan ke sungai.

  "Ukuran BOD yang ditetapkan ialah sebanyak 50 BOD tetapi 18 ladang yang telah dikompaun itu gagal mematuhinya.

  "Sehubungan itu, kompaun telah dikeluarkan dan sekiranya mereka mengulangi kesalahan berkenaan, permohonan pembaharuan lesen untuk beroperasi pada masa hadapan tidak akan diluluskan," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

  ….Setakat ini, dua kanakkanak disahkan dijangkiti virus berkenaan dengan kes pertama membabitkan Muhammad Ammar Muqrish Zulkifli, 12, yang juga murid tahun enam Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Selamat, Tasek Gelugor.

  Mangsa kedua pula merupakan seorang kanakkanak perempuan berusia dua tahun lima bulan dari Bagan Jermal, Butterworth dan masih dirawat di Hospital Pulau Pinang (HPP).

  Mengulas lanjut, Rozali berkata, air kumbahan yang dilepaskan dan tidak mematuhi BOD boleh menyebabkan pelbagai jangkitan penyakit termasuk JE.

  "Pemeriksaan di ladang mendapati ia dalam keadaan bersih tetapi air sisa yang dilepaskan tidak mencapai piawaian yang ditetapkan dan perkara ini harus diatasi segera," katanya.

  Rozali berkata, pematuhan terhadap BOD oleh pemilik ladang babi sangat penting kerana di Kampung Selamat terdapat lebih 90,000 ekor babi yang sedang diternak…….

  Makcik Sambal Belacan

  ReplyDelete
 3. BATU GAJAH DEKAT MANA ? DEKAT PENGKALAN BARU DULU BANYAK KOLAM IKAN.

  ReplyDelete

comment please.....