Konco-konco ku

Friday, April 11, 2014

TIADA PROVOKASI PERKAUMAN DALAM KURSUS BTN TETAPI.........

TAHNIAH kepada Timbalan Menteri di JPM, Datuk Razali Ibrahim yang secara bersungguh menerangkan kepada Ahli Parlimen di Dewan Rakyat tentang peranan BTN kepada pembangunan negara.

Tidak pernah lupa apa yang diajar di Kem BTN Ulu Kenas, Kuala Kangsar beberapa belas tahun lepas. Tidak pernah juga lupa apa yang ditanamkan dalam kursus BTN di Kem Bumi Jati, Jalan Kebun berpuluh tahun lepas.

Benarlah kata Datuk Razali Ibrahim, memang TIADA PROVOKASI PERKAUMAN dalam kursus BTN. Siapa yang pernah menghadiri kursus anjuran Biro Tata Negara ini pasti tahu dan faham tentang isi kandungannya.

Tidak timbul juga pemantapan semangat perkauman melainkan semangat patriotik yang ditanamkan dalam diri setiap peserta kursus. Salahkah tanamkan sikap sayangkan negara?

Itu dahulu tetapi sekarang lain.

Entah tak tahu mana silapnya, institusi ini kelihatan muran dan suram.....


Pada mulanya bercadang mahu` tutup buku’ atau cuci tangan untuk tidak lagi menulis tentang Biro Tata Negara ini kerana sekian lama saya mendedahkan berbagai-bagai kepincangan dalam BTN,berdepan dengan cicak mengkarung seperti Raja Arif,Mokhtar dan Hanafi  yang telah jelas perlantikan mereka merugikan masa depan agama,bangsa dan negara tapi PM Najib masih tetap buat pekak badak dan cicak mengkarung ataupun cengkerik ini tetap juga berkeliaran di BTN walaupun mereka kadangkala menjadi pelesit yang sedang memakan darah organisasi bernama BTN ini.Mereka ini terus kebal dan membebalkan orang lain.

Namun setelah mendengar penjelasan YB Dato Razali Ibrahim Timbalan Menteri di JPM yang mengawalselia BTN ketika di tanya tentang Program BTN dan modul-modul latihan BTN sekarang ini menyebabkan tangan terus gatal untuk menulis dan fikiran terus di hujani pelbagai bayangan tentang peneraju BTN yang namanya Raja Arif dan kita tidak boleh salahkan baca lagi di SINI.

Adakah sudah berbeza BTN yang dahulu dan sekarang?

No comments:

Post a Comment

comment please.....