Konco-konco ku

Sunday, December 21, 2014

ROSYAM NOR BENGANG!! KEDAI HAMLEYS DI ONE UTAMA RASIS!!

PANAS sejak beberapa hari lepas apabila dalam laman twitter milik pengarah, penerbit, pelakon dan pelagak ngeri terkenal Datuk Rosyam Nor @IamRosyam memuatnaik satu status yang menggemparkan semua pihak dan semua rakyat Malaysia.

Dikatakan, anak perempuannya yang memakai tudung menjadi mangsa discriminasi pihak kedai Hamleys yang menjual permainan kanak-kanak. Anak kepada Rosyam boleh bekerja di kedai tersebut tetapi dengan syarat kena buka tudung time bekerja.

Memang KURANG AJAR!! Namun tak hairan apabila Rosyam bercakap sendiri sedemikian. Umpama sudah menjadi barah di Malaysia apabila discriminasi terhadap wanita Islam berhijab tidak diterima kerja oleh mana-mana majikan Cina.

Aku pun bercakap berdasarkan perkara yang pernah terjadi kat adik perempuan aku sendiri yang mencari kerja sementara selepas tamat belajar.

Adik aku ni pernah jugak cari keje di Empire Shopping Center, Subang. Hampir semua kedai yang beliau masuk untuk minta kerja secara walk-in menolak hanya kerana my sis BERTUDUNG!

Ya! ini bukan fitnah atau hear-say dari orang lain. Inilah REALITI di Malaysia!

Sedangkan orang Melayu yang baru menghantar resume untuk minta kerja pun ditolak mentah-mentah, ini kan pula orang Melayu yang minta kerja secara walk-in. Lebih-lebih lagi apabila bertudung.

Bukan sekali atau dua perkara ini berlaku malah acapkali.

Tak percaya? Cuba try walk-in sendiri di pasaraya-pasaraya besar.....

4 comments:

  1. Ok antar je pendatang2 blik jdi tiada pkerja asing tpaksa ambik malaysian.selagi ade awek indon bangla filipin selagi majikan bsar kpala. Syarat mesti dkenakan jika ambik pkerja asing byar lbih tax atau denda btimpa2. Anak cina sori nk kerja sales assistant gji ciput.

    ReplyDelete
  2. Itulah nasibnya,orang Melayu takut nak berniaga ,walhal pelanggan ramai Melayu.Yang berniaga orang lain,mereka kenkan syarat mereka,apa nak buat.

    ReplyDelete
  3. Jgn keje tempat cina ...itu kita kena mulakan dari sekarang

    ReplyDelete
  4. Mintak maaf pun x ikhlas..n mana mungkin pekerja baru boleh interview org baru..hahah..then mana branch manager mana supervisor biasanya borang diisi sipervisor atau manager intervier...mintak profile pekerja baru yg dikatakan salah info tu nak tgk..betul ke baru..alasan macm hampeh..

    ReplyDelete

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...