Konco-konco ku

Friday, June 2, 2017

KERAJAAN SELANGOR BAKAL ROBOH KUIL 126 TAHUN

INILAH sikap sebenar kerajaan Selangor yang dibanggakan oleh penyokong-penyokong mereka. Sebelum dapat kuasa pelbagai janji manis yang dibuat, pelbagai sumpah diungkap namun setelah punya sedikit kuasa segala peluang dan kekayaan negeri hendak dikaut dengan sewenang-wenangnya.

Terkini, sebuah kuil yang berusia 126 tahun bakal dirobohkan atas alasan pembangunan. Kuil yang dimaksudkan adalah Kuil Sri Maha Mariaman di USJ 20, Subang Jaya.

-------------------------------------------------------------------------------------

Encik Thangga Raju, Setiausaha Kuil Sri Maha Mariamman menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Selangor tidak sensitif memindahkan kuil tersebut semata-mata untuk memberi laluan kepada pemaju One City Development Sdn Bhd membangunkan projek hotel mewah di atas tanah berkeluasan satu (1) ekar tersebut.

Beliau juga kesal terhadap EXCO Negeri Selangor, YB Ganabatirao kerana langsung tidak mengendahkan pandangan pengurusan Kuil Sri Maha Mariamman dengan mengambilkira usia kuil ini telah pun mencecah 126 tahun bermula sebagai kuil kecil dalam Ladang Seafield, 1891.

Beliau merujuk kepada minit mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) Negeri Selangor pada 14 Januari 1987 pada Perenggan 4.1.22: "...pemaju dikehendaki memperuntukkan kawasan bagi maksud Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Tamil) [SJKT Seafield, USJ 20] seluas kira-kira 5 ekar dan tapak untuk Kuil Sri Maha Mariamman seluas kira-kira 1 ekar di tempat yang sedia ada..."

Merujuk kepada surat Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) kepada pengurusan Kuil Sri Maha Mariamman bertarikh 10 Ogos 1995 yang menyebut “…adalah dimaklumkan kedudukkan kuil ini tidak terjejas sepertimana yang dinyatakan oleh pihak pengurusan Lembaga Lebuhraya Malaysia…”

Beliau juga merujuk kepada surat YB Datuk K. Sivalingam, EXCO Perumahan, Pekerja Ladang & Lombong Negeri Selangor kepada pengurusan Kuil Sri Maha Mariamman bertarikh 27 Ogos 2001 yang menyebut “…untuk maklumkan tuan, Mesyuarat EXCO yang telah diadakan pada 08.08.2001 telah meluluskan supaya Kuil Sri Maha Mariamman, Seafiled (HICOM) dikekalkan di tapak lama…”

Pihak EXCO Negeri Selangor, YB Ganabatirao berniat menggantikan pengurusan Kuil Sri Maha Mariamman yang ada sekarang dengan pengurusan baru pro pakatan pembangkang. Sedangkan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 21 Februari 2014 telah memutuskan bahawa pihak-pihak yang telah bersetuju bahawa keputusan untuk Badan Pengurusan yang baru bagi kuil ini hendaklah ditangguhkan sehingga penyerahan pemilikan baru di atas tapak baru atas.

No comments:

Post a Comment

comment please.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...