Konco-konco ku

Wednesday, February 22, 2012

HARAM BERSEKONGKOL DENGAN ISRAEL TAPI DEMI ANWAR SEMUA DOSA AKAN TERHAPUS...

Nik Ajis melalui Majlis Syura PAS telah bersepakat berkenaan tindakan Anwar yang menyokong Israel atas kezaliman kepada penduduk Islam Palestin. Ini petikan penuh Nik Ajis selepas bertemu Anwar Jubuq....

*********************************
Pagi semalam, sekitar pukul 9.30, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah datang menemui saya. Tujuannya adalah untuk menjelaskan maksud kenyataannya berhubung ‘keselamatan Israel’ yang disiarkan oleh Wall Street Journal pada Januari lalu.

Mungkin juga beliau datang setelah mengetahui keputusan Majlis Syura Ulama PAS minggu lalu yang menggesa beliau menarik balik kenyataan dalam Wall Street Journal itu yang difahami sebagai menyokong Israel.

Majlis Syura Ulama juga menggesa, sekiranya kenyataan itu dilaporkan secara salah atau membawa maksud yang berbeza, maka beliau dinasihatkan agar mengambil tindakan undang-undang dengan menyaman Wall Street Journal bagi membersihkan nama.

Pada pertemuan itu saya ditemani oleh Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man. Ia berlangsung dalam suasana harmoni. Datuk Seri Anwar telah menjelaskan kesemua isu yang telah berbangkit.

Memahami penjelasan Datuk Seri Anwar, di sini saya mengulangi pendirian PAS sebagaimana diputuskan oleh Majlis Syura Ulama iaitu PAS sekali-kali tidak mengiktiraf negara haram Israel. Maka PAS tetap istiqamah menyokong perjuangan rakyat Palestine yang dihina di bumi sendiri. Terserahlah kepada Datuk Seri Anwar untuk menerima pendirian PAS ini.

Bagi saya, pendirian PAS adalah wajar kerana kewujudan negara haram Israel merupakan suatu kezaliman, tanpa peri kemanusiaan dan menafikan hak umat Islam, malah merampas hak seluruh rakyat Palestine. Tambahan pula, tindakan penguasa Israel yang tidak habis-habis menzalimi dan membunuh rakyat Palestine, termasuk kanak-kanak, wanita dan orang tua. Justeru, adalah haram menerima kewujudan negara Israel yang haram.

Pada saya, Datuk Seri Anwar memahami pendirian PAS yang tidak mengiktiraf negara Israel dan menyokong sepenuhnya perjuangan rakyat Palestine. Oleh kerana itu tidak berbangkit PAS telah menggadai prinsip perjuangan tatkala bersama Pakatan Rakyat. 

Apa pun saya yakin, pihak Pakatan Rakyat tetap sepakat dalam menyokong perjuangan rakyat Palestin untuk membebaskan tanah airnya daripada cengkaman Israel yang zalim itu.

Justeru pada saya, adalah haram bersekongkol dengan pihak Israel dalam apa bentuk hubungan sekalipun.

Nik Abdul Aziz Nik Mat.
****************************

Dari kenyataan Nik Ajis di atas JawaBernam dapat simpulkan disini yang PAS tetap dengan pendiriannya untuk mempertahankan Palestin dan tidak mengiktiraf Israel TETAPI 'terserah' kepada Anwar untuk menerima keputusan PAS. PAS seperti menyiakan segala tindakan Anwar menyokong Israel dan sekaligus PAS dilihat turut menyokong penuh tindakan Anwar untuk menyokong Israel. Ini terbukti yang PAS bukanlah parti yang memperjuangkan Islam. Mungkin Anwar telah memberi tawaran yang agak lumayan kepada Nik Ajis supaya tutup mulut dan diam!

No comments:

Post a Comment

comment please.....