Konco-konco ku

Sunday, November 29, 2009

NAMA-NAMA JAWA

Kalau kawin dgn org Jawa nama anaknya begini, just 4 fun..javareanz jangan marah pulak kang. Tak kena mengena dengan Javascript,skit-sikit kena dengan Java language huhuhu..

Untuk kegunaan masa depan bagi mereka yang ingin menambah zuriat..
Pilihan nama jawa yang bagus2 diperturunkan. Kalau kawin dgn Jawa,
eloklah guna nama ini untuk anak... Pilihlah yg anda berkenan:-

Pandai tanam bunga, diberikan nama - Rosman.
Pandai membaiki kereta, namakan - Karman
Average dalam golf - Parman
Pandai dlm penulisan - Suratman
Gagah perkasa - Suparman
Boleh mendengar sambil berjalan - Wakiman
Selalu bertanya - Azman (loghat jawa bunyi Asman)
Pandai buat kuih - Paiman
Pakar jualan - Salman
Pakar pasal alam sekitar - JASman (Jab. Alam Sekitar)
Pandai melukis, tulis sajak, nyanyi lagu - Saniman
Doktor gigi - Sugiman
Supaya cepat naik pangkat - Yasman
Bakal kaki pukul dan dera orang - Deraman
Yang ada darah Bengali - Manbai
Pandai organise skim cepat kaya - Pakman (Te' Lo)
Mat rock - Rokman
Jadi polis trafik - Saman
Pakar kunci - Lokman
Baik budi pekerti - Budiman

Ada lagi... ..

Buat kerja ala kadar - A. Kadarisman
Suka bagi orang susah - Sukarman
Suka mengada-ngada - Ngadiman
Dua alam - Herman
Paling tak guna - Koman
Selalu sakit - Deman
Kalau yang kuat berlawan - Ultraman
Yg suka main daun terup poker -Pokemon

Saturday, November 28, 2009

HARI RAYA AIDILADHA

Sabtu, 28 November 2009 - Semalam telah berlangsungnye perayaan kedua terbesar bagi umat Islam iaitu aidiladha ataupun raya haji atau raya qurban. bile teringat raya qurban ni aku teringat ade seorang pakcik yang sembelih lembu ni bersembang ngan aku, memang agak kelakar ayat die tapi bila fikir2 balik ade betol nya gaks. Wak Sunget (biase la name jawa) bagitau kat aku lebih kurang nasihat la nak bagi aku ingat sikit pasal kita sebagai manusia ni hidup lama2 tapi menyusahkan orang lain baik pegi mati. Cuba tengok lembu ni, dari kecik sampai besar manusia bela bagi cukup makan,ubat sampai la besar dari manusia akhirnya berguna gak kat manusia jadi lembu qurban dapat gak makan daging free raya ni. Cuba tengok remaja sekarang macam mane rupenya, sampai manusia sendiri bagi pepatah kecik kecik tak nak mampus, dah besar menyusahkan orang. Ape nak jadi dengan umat manusia sekarang ni yang lebih suka pentingkan dunia dari akhirat yang hakiki. Bukan nak berceramah tapi nak menemuramah. Dengan rempit,free sex,drugs,gay or lesbo dan macam2 lagi kemungkaran yang dah dibuat dek remaja bergelar manusia ni. Kamu fikir la sendiri.
~~ojo jadi dungu koyo lembu, bontoti seng positif sengko lembu~~

Saturday, November 21, 2009

ALLAH knows by Zain Bikha

When you feel all alone in this world
And there's nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on the road that you take
Allah knows
Allah knows

No matter what, inside or out
There's one thing of which there's no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows

Every grain of sand
In every desert land, He knows
Every shade of palm
Every closed hand, He knows
Every sparkling tear
On every eyelash, He knows
Every though I have
And every word I share, He knows
Allah knows

Friday, November 20, 2009

ANUGERAH JUARA LAGU 24

Jumaat, 20 Nov 2009 - Tahniah kepada artis2 yang berjaya melangkah ke stage akhir ajl24 malam ini. Memang tidak disangka peserta-peserta yang masuk final pada malam ini merupakan anak-anak muda yang baru hendak menapak naik ke persada seni tanah air. Tahniah sekali lagi. Cukup berbangga dengan pencapaian pemuda harapan bangsa ini yang berjaya mengetepikan saingan dari penyanyi-penyanyi senior yang lebih pengalaman. Yang sebenarnya aku cukup respect pada artis-artis underground ini seperti Bunkface,Estranged,Yuna,Hujan, korang memang berbakat besar walaupun bermula dari bawah. Tidak dilupa juga diucapkan tahniah kepada artis muda kita yang memang hebat seperti Black,Hafiz,Akim,Tomok,Shila,dan Aizat yang menggondol dua lagu sekali gus. Tahniah la korang sekali lagi. Jumpa di final ajl24 k. ~dob~

GEMPAR!! SEJADAH AMBIL WUDHUK


 
Kejadian sejadah berdiri dengan sendirinya telah mengemparkan seluruh negara. Sejadah itu berdiri seolah-olah sedang menunaikan solat. Ada siap dengan berjemaah sekali. Beberapa insiden ini telah dilaporkan berlaku dibeberapa buah negeri seperti Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan.

Berita terbaru kali ini berlaku di Melaka dikatakan sejadah bukan sahaja pandai berdiri malah dah pandai mengambil air sembahyang pulak (gambar). Insiden berlaku ketika waktu asar di sebuah surau apabila seorang kanak2 yang bermain berhampiran surau hendak membasuh kakinya terkejut melihat sehelai sejadah seperti sedang mengambil wudhu.

Selepas terlihat sejadah itu, kanak2 tersebut terus berlari ke rumah dan menerangkan kejadian yang dilihatnya kepada ibunya. Apa lagi si Ibu pun lantas membuat kecoh dan mengajak beberapa jiran2nya terus ke surau tersebut untuk menyaksikan sejadah mengambil air sembahyang pula kali ini.

Alangkah terkejutnya mereka dan seperti tidak percaya apa yang lihatnya memang benar2 berlaku sejadah tersebut berada dalam salah satu kolah kecil di surau tersebut seolah-olah seperti sedang mengambil air sembahyang.

Setelah suasana menjadi riuh rendah, tiba-tiba muncul bilal keluar dari dalam tandas surau dalam keadaan terpinga2 dan menanyakan kepada mereka apa yang sedang berlaku. Setelah mendengar penjelasan dari ibu kanak2 tadi, bilal tersebut lantas menerangkan hal sebenarnya seraya tersenyum menyatakan bahawa beliau yang meletakan sejadah tersebut disitu kerana hendak membasuhnya setelah terkena taik cicak.

KUANG KUANG KUANG....................

DUSTA

Terasa bersalah di dalam diri
Tika teringat kamu dihati ini
Selalu terasa
Rindu berkelana teratak abadi
Kian terasa jauh

Walau dekat dimata
Wajahmu terngiang tersentak
Emas bukan yang dikejar
Hanya ku pinta
Ikhlas dalam hubungan

Lubuk hatiku siapa yang tahu
Andai terdiam tersipu malu
Tidak pandai berhelah dusta
Meluah kata entah ke mana

Tiba saat yang ditunggu
Andai diriku diam membisu
Tersemai kasih lautan asmara
Namamu tetap bertakhta

Ingin aku ukir bahagia
Bersama kamu insan yang ku cinta

Thursday, November 19, 2009

HARGA SAWIT



Khamis, 18 Nov 2009 - Harga komoditi ini di jangka naik pada masa akan datang namun ia bergantung kepada kerajaan yang memerintah sama ada mahu memberi harga sawit mentah naik atau turun.  Walau pun komoditi ini sangat penting dalam menjana pendapatan para petani di luar bandar, pihak yang bertanggungjawab tetap mementingkan diri sendiri apabila rintihan rakyat tidak di hiraukan sejak sekian lama. Apakah ini yang dikatakan 1Malaysia "Rakyat di dahulukan, Pencapaian di utamakan". Ia seharusnya menukar slogan ini kepada 1Malaysia "Rakyat luar bandar disisihkan, Orang kaya diutamakan". Yang kaya semakin kaya, yang miskin semakin miskin. Bagai menangguk di air keruh, itulah perumpamaan yang sewajarnya diberikan kepada pemimpin-pemimpin Malaysia yang sungguh berwibawa. Lupa asal usul umpama kacang melupakan kulitnya. Sudah senang lenang di atas tidak mahu langsung menjenguk yang dibawah. Masa sekarang, harga komoditi ini adalah RM330 se tan dan ini merupakan satu penindasan kepada golongan petani. Harga dunia RM2000 se tong, namun kerajaan mengambil sedikit sahaja titik peluh golongan petani yang semakin sengsara hidup di kampung. Kehidupan orang kampung sungguh menyedihkan terumatama yang mempunyai anak ramai dan masih bersekolah. Bukan hendak melatah tetapi hendak meluah.
-dOb-

Winter storm expected to hit KL on 20 Nov 2009----BEWARE




it is true or false? Wallahua'alam...but juz beware for yourself..


Dear All,

Whether this is a hoax or otherwise; as a precaution, may be good to have some warm clothings on hand and be home early on 20th Nov.

Dear Friends,

I don’t intend to cause alarm but I think I need to share this with everyone.

Rumours are surfacing about a freak winter storm that is expected to hit the Kuala Lumpur city centre on Friday, 20 November 2009 at around 7pm.

Being near the equator, KL has never experienced such a cold weather phenomenon and residents used to the hot and humid weather are warned to take serious precautions.

Reliable sources think that there are reasons to believe these rumours following some unusual weather-related events that many parts of the world have experienced in recent history.

Those who have never experienced extreme cold weather are advised to stick close to one another for support. I suggest reading this article on
How to Survive Being Stranded in Snow and other similar ones you can find easily on the internet.

As I personally know some of these sources, I will send out further notices as we get closer to the anticipated event.

Remember, mark 20 November 2009 in your diaries. In such an occurrence, there is safety in numbers so stay close to one another, especially after office hours!

Stay tuned.

JIN GUA HIRA'



Dear brother, I am a Muslim-Turkish journalist from Istanbul. I am mailing you the true story of famous "faked" jinn picture on the net. I take a picture this famous cave monster from his leg in a show cave near Bristol-England! It is NOT the Satan, or jinn, or another bizarre thing. It is only a silly sculpture made by hard-plastic for only touristic attraction and fun. The Muslim world believes this silly joke for years. I was researching the backside of this internet myth for one year and I arrived the truth last December.

-ALI MURAT GUV EN-


 Dah lame cite ni senyap kan..korang perasaan x selama ni kite dah tertipu..aku pn igt dlu btol ade jin ni tapi xsangke..org sebelah sane lagi moden dari kite..sampai boleh main kan tmpt suci kita..fikirkan lah..
Gua Hira,tempat suci di mana Nabi Muhammad saw mendapat wahyu pertama..

Tempat Nabi-Nabi adalah tempat mulia/suci dan terjaga dari sekelian keburukan dunia, apatah lagi tidak logik setan boleh berpossing relax kat gua tuh. Satu lagi gambar setan tu langsung tak masuk akal.

Gambar tu dibuat bertujuan menghina Nabi Besar SAW.
Konon reflek di sebalik gambar tu ialah N.Muhammad bertapa dengan setan (nauzubillah) dan yang menyampaikan ayat Al-Quran itu adalah dari tipu daya setan di dalam gua. Kekadang gambar di internet dianggap sebagai lucu adalah merbahaya kepada akidah. Kita dipesong secara homur tanpa mengetahui motif disebaliknya.

Berhati hati dengan propaganda penipuan Internet...

PENING

Aku pening kepala
Bukan fikir masalah kerja
Apa lagi masalah cinta
Barangkali terasa lapar
Sampai angin naik kepala
Pusing pusing
Kepala sudah pening
Minta minyak angin
Sapu sampai kering
Tak tahu nak buat apa
Dari tadi baring sahaja

SUNYI

Sunyi aku di sini
Berteman bulan bintang sepi
Tiada meluah kata
Hati ingin bicara
Entah pada siapa
Hendak bercerita
Ingin mengukur bulan
Tidak kesampaian
Sepantas aku berjalan
Bumi tetap berputar
Selewat aku berlari
Meratap dunia kian suram
Lama sudah ku berdiri
Menunggu awan berlalu pergi
Tiap detik dan waktu
Tetap setia menunggu

Wednesday, November 11, 2009

LAMBANG SYAITAN YANG SELALU KITA BUAT!!!

mereka tak ada memperjuangkan apa apa......... almaklum la.... secara totalnya... masyarakat kita adalah masyarakat pengikut..... dia pandaang aapa yg orang putih buat kena la ikut baru nampak up to date.... cuba tengok dari segala segi..... yang muda muda terikut ikut freesex mat salleh..... yang punya ugama pulak terikut ikut macam style afghanistan dan bangladesh ..... yang macam educated pulak... terikut ikut terperasan dia look like mat salleh.... dari segi kehidupan dan percampuran...... bottom line... masyarakat kita tak ada kekuatan identiti sendiri.... sebab tu nak pinjam identiti orang lain....


TABIK SYAITAN



Horned God Represents the horned god of witchcraft. Pan or Cernunnos. Note the thumb under the fingers and given by the right hand.


 


Horned Hand The sign of recognition between those in the O cc ult. When pointed at someone it is meant to place a curse. Note the thumb over the fingers and given by the left hand.




Witch Sign or Moon Sign Used to salute the rising moon. Also used by surfers and football teams. This is the sign that the furor should be using to indicate the "Hook Um" horns, Not the 2 above



Anton LaVey, Leader and Founder of the Church of Satan

Above: Anton LaVey, founder of the Church of Satan and author ofThe Satanic Bible, displaying the "Horned Hand" (also called the "satanic salute" and Il Cornuto) with his left hand, on the back cover of The Satanic Bible.




A Satanic Ritual



Above: (Satanists making the "Satanic salute" to an altar displaying the Goat of Mendes or Baphomet, to acknowledge their allegiance to Satan, during a Satanic ritual.)




Above, from the Satanic Bible: The ‘Satanic Salute’, Horned Hand or The Mano Cornuto is a signal of allegiance between members of Satanism to their ‘horned god’, a sign of recognition and allegiance.



MELAYU ISLAM..SAMA JUGA!!!
 





ENTAH APA BENDA LAH PERJUANGAN ANAK-ANAK MELAYU-ISLAM ZAMAN SEKARANG NI....


Dulu-dulu berjuangan menentang penjajah.. kemudian berjuang mendapatkan kemerdekaan. . kemudian berjuang utk mengekalkan kemerdekaan. . kemudian berjuang membangunkan negara.. SEKARANG NI.. ENTAH APA BENDA YANG SEDANG DIPERJUANGKAN. ..??????

FAHAMAN WAHABI



USTAZ DR. ASRI
BEKAS MUFTI PERLIS

Bace kisah Ustaz Asri ni aku teringat time zaman aku sekolah dulu. Jangan terkejut aku ni dulu budak sekolah agama SMKA Simpang Lima, Sungai Besar. Ramai ustaz dilahirkan dari tempat aku. Salah seorang yang tengah hangat di pasaran sekarang Ustaz Abu Hafiz. Aku respect kt dia ni sebab dia boleh hafal Quran 30juzuk. Dia junior aku tapi dia kuat la pegangan agama dari aku.

Time kat sekolah dulu dia ni la salah sorang dari pengamal fahaman wahabi. fahaman ni dah lama dah juz sekarang je baru diwar-warkan. Tapi seingat aku idok la terpesong jauh beno dari akidah islam juz lain mazhab je. Fahaman ni dari Mekah kot sebab super senior aku pernah invite seorang sheikh ni bagi ceramah agama kat musolla asrama. Memang best la ceramah sheikh ni walau time 2 phm bahasa arab sikit2 jek. Bukan nya ajaran sesat pun. Yang aku ingat la fahaman ni menolak bacaan yassin setiap malam jumaat dan solat hajat.

Btol gak 2 kalo di ikut kan. Bangsa Melayu yang menganut agama Islam ni dah jadikan bacaan yassin ngan solat hajat ni cam adat je. Memang tak ade dalam rukun Islam suruh baca yassin ngan solat hajat tapi 2 la orang melayu lebih kepada adat orang dulu-dulu. Tak bertentangan pun ngan akidah kita kan?

Yang pasal bg ceramah tak ada permit. Hairan kejap perlu ke permit tu sebenarnya? Takut penceramah bawa ajaran sesat? cuba fikirkan dalam-dalam, kalau penceramah yang ada permit tu yang bagi ceramah ajaran sesat JAIS tau ke? Diorang nak tangkap orang diorang sendiri ke? Idok la pandai bebeno dalam agama ni tapi pelik je sebab agama Islam sekarang dah bercampur aduk ngan Politik orang Melayu (UMNO,PAS,PKR).Kome pikio la.

Tuesday, November 10, 2009

Can study continue STUDY
Can't study, work FACTORY
Cannot rely on CHARITY
Earn a little SALARY
Just enough 4 daily ROTI
Go work no WIRA but LRT.
Colleagues formerly FRIENDLY
Daily treated to KOPI
Now gradually get CRAZY
Behind me say I LAZY.
Boss has no SYMPATHY
Work always must HURRY
Say I not enough BUSY
Often ask me do OT
Midnight go back by TAXI
TAXI surcharge KILLING ME
Now i pokai and NO MORE MONEY
Borrow from along kena EXTRA FEE
Coz money is never FREE
Boy/girl-friend go STEADY
Serious, and then MARRY
Ceremony and PARTY
joker-friends give PANTY
No money sure no HONEY
10 months later be DADDY
Wife at GH birth a BABY
Monthly pay back RHB
Earn not enough FEEL GUILTY
Nak jump down suicide and MATI
No money 4 funeral how to BURY
Because MALAYSIA BOLEH. SEMUA JADI.

*tiada kena mengena yang hidup atau yang MATI.

Monday, November 9, 2009

SAKIT GUSI

Stress Reliever #1

Wife : You always carry my photo in your handbag to the office.Why?
Hubby : When there is a problem, no matter how impossible, I look at your picture and the problem disappears.
Wife : You see, how miraculous and powerful I am for you?
Hubby : Yes, I see your picture and say to myself, "What other problem can there be greater than this one?"
________________________________________

Stress Reliever # 2

Girl: When we get married, I want to share all your worries, trouble and lighten your burden.
Boy: It's very kind of you, darling, But I don't have any worries or troubles.
Girl: Well that's because we aren't married yet.
________________________________________

Stress Reliever # 3

Son: Mom, when I was on the bus with Dad this morning, he told me to give up my seat to a lady.
Mom: Well, you have done the right thing.
Son: But mum, I was sitting on daddy's lap.
________________________________________

Stress Reliever # 4

Wife to husband: "What's your excuse for coming home at this time of the night?"
Husband to wife: "Golfing with friends, my dear."
Wife to husband: "What? At 2 am?!"
Husband to wife: "Yes, We used night clubs."
________________________________________

Stress Reliever # 5

Father to son after exam: "let me see your report card."
Son: "My friend just borrowed it. He wants to scare his parents."
________________________________________

Stress Reliever # 6

A teacher asked her class for sentences using the word "beans"..
"My father grows beans," said one student.
"My father cooks beans," said another.
Then little Johnny spoke up: "We are all human beans."
________________________________________

Stress Reliever # 7

Interviewer to Millionaire: "To whom do you owe your success as a millionaire to?"
Millionaire: "I owe everything to my wife."
Interviewer: "Wow, she must be some woman. What were you before you married her?"
Millionaire: "A Billionaire"
________________________________________

Stress Reliever # 8

Girl to her boyfriend: One kiss and I'll be yours forever.
The guy replies: Thanks for the warning.
________________________________________

Stress Reliever # 9

A husband was asked: Do you talk to your wife after sex?
He replied: Depends, if I can find a phone.
________________________________________

Stress Reliever # 10
                
Man to wife on wedding night: Are you sure I'm the first man you are sleeping with?
Wife replied: Of course honey, I stayed awake with all the others!
________________________________________

Stress Reliever # 11

Why did they stop printing PAMELA ANDERSON stamps in the U.S. ?
Answer: Because people started licking the wrong side.
________________________________________

Stress Reliever # 12

A wife asked her husband: What do you like most in me - my pretty face or my sexy body?
He looked at her from head to toe and replied: I like your sense of humour.
________________________________________

Stress Reliever # 13

Doctor to his lady patient: You look terribly weak and exhausted! Are you having your meals three times a day as I have advised?
Lady replied: Doctor, I thought you said three males a day.


PELAJAR AJUK CARA 'SOLAT JAMA'AH' DALAM GEREJA!!!!



ANTARA aksi yang dilakukan sekumpulan pelajar yang menghina cara orang Islam menunaikan solat di dalam sebuah gereja di Betong.

KUCHING: Sekumpulan pelajar sebuah sekolah menengah di Betong, Sarawak, merakamkan perbuatan mereka meniru cara umat Islam bersolat jemaah termasuk melaungkan azan di dalam sebuah gereja dan dipaparkan dalam laman web You Tube.
Dalam rakaman dua minit 13 saat itu, sekurang-kurangnya lapan remaja termasuk dua perempuan berusia 12 hingga 15 tahun dilihat ketawa dan menjerit ketika empat rakan mereka melakukan 'solat jemaah'.
Empat remaja lelaki kelihatan berdiri di ruang hadapan gereja atau altar sambil meniru cara solat jemaah dengan seorang daripada mereka melakonkan watak imam.
Ketika itu, laungan seperti azan jelas kedengaran dipercayai dilakukan rakan lain, manakala kumpulan remaja berkenaan 'bersolat' dengan mengangkat takbir beberapa kali, sujud, duduk antara dua sujud sebelum duduk tahyat akhir.
Kumpulan remaja yang melakonkan watak jemaah turut berbaring beberapa kali dan menggayakan tarian 'shufle' serta berguling. Seorang daripada remaja berkenaan turut dilihat mengajuk cara pondan bersolat sebelum remaja yang merakam berkata "ada pondan ke dalam masjid".
Mereka memakai pakaian baju T dan seluar jeans dengan seorang daripada mereka memakai baju sekolah yang tertera nama dan logo Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St Augustine, Betong.




Perbuatan dipercayai dilakukan di sebuah gereja sekitar Betong, kira-kira 350 kilometer dari sini dengan tiada individu dewasa kelihatan berada dalam rumah ibadat berkenaan.
Pada penghujung rakaman, seorang remaja lelaki turut berkata "no more muslim, muslim is ajaran sesat". Rakaman berkenaan dihantar ke sebuah laman web oleh seorang penghantar bernama 'Harisha2012' pada 20 Oktober lalu.
Sementara itu, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Daud Abdul Rahman, berkata perbuatan itu dilakukan sekumpulan pelajar nakal dan meminta umat Islam tidak cepat melatah.
Katanya, Jabatan Agama Islam Sarawak (Jais) sudah dimaklumkan mengenai perbuatan kumpulan remaja berkenaan dengan siasatan dilakukan beberapa pegawai Jais.
"Sebagai umat Islam, memang kita tidak gembira, namun saya harap ia tidak menjejaskan hubungan antara kaum di negara ini. Ia dilakukan sekumpulan kecil budak nakal dan ia tidak mencerminkan keadaan sebenar hubungan kaum dan agama yang sememangnya baik sejak dulu lagi," katanya ketika dihubungi semalam.
Beliau berkata, pihaknya akan mengambil tindakan tegas termasuk merujuknya kepada pemimpin di kawasan berkenaan bagi memastikan ia tidak berulang.
"Setakat ini tiada laporan rasmi dibuat mana-mana pihak, namun saya akan meminta pegawai Jais membuat laporan agar siasatan lebih terperinci dilakukan," katanya.
Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Sarawak, Datuk Dr Julaihi Bujang, berkata pihaknya sudah memaklumkan kejadian kepada polis dengan tindakan tegas akan diambil terhadap kumpulan pelajar berkenaan.


...::Dipetik drpd Berita Harian 2 November 2009::..

p/s: GOBLOK KOYO ENDOK

Kelantan akan dikenakan tindakan berikutan sikap penyokong: FAM

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) akan mengenakan tindakan terhadap pasukan Kelantan berikutan kelakuan liar penyokong pasukan itu pada perlawanan akhir Piala Malaysia antara Negeri Sembilan dan Kelantan di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam tadi.
Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad berkata tindakan itu akan ditentukan selepas ahli Jawatankuasa FAM membincangkan insiden pada perlawanan akhir malam tadi secepat mungkin dan menentukan hukumannya.
" FAM sering memberi nasihat kepada penyokong-penyokong Kelantan tetapi sudah tidak dapat dibendung kerana ia (seperti) sudah menjadi satu budaya kepada mereka. Sudah tentu kehadiran 1,400 anggota pasukan keselamatan ataupun sehingga 10,000 tidak mampu untuk mengawal mereka dalam masa serentak,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.
Sebaik jaringan gol ketiga Negeri Sembilan menerusi sepakan penalti penyerang Mohd Zaquan Adha pada minit ke-58, berlaku insiden luar dugaan di mana penyokong-penyokong Kelantan membaling pelbagai objek, mercun dan paling teruk membakar kain rentang serta kerusi di satu bahagian stadium itu.
Selain ditonton jutaan rakyat Malaysia menerusi siaran langsung televisyen, insiden tindakan liar penyokong Kelantan juga disaksikan oleh tetamu Diraja iaitu Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir, Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Sultan Ismail Petra dan Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra Sultan Ismail Petra.
Azzuddin berkata walaupun tiket habis dijual dan mencatat keuntungan namun ia tidak setimpal dengan apa yang telah berlaku.
Ditanya mengenai anggaran nilai kerosakan akibat tindakan liar penyokong Kelantan, Azzuddin berkata perkara tersebut masih pada peringkat siasatan lagi.
“Kami masih belum mendapat laporan lengkap daripada pihak stadium tetapi apa yang saya tahu terdapat kerosakan di bahagian tempat duduk penyokong (kawasan Kelantan),” katanya.
Dalam saingan akhir menutup musim Liga Malaysia 2009 itu, Negeri Sembilan berjaya menjulang Piala Malaysia selepas penantian 61 tahun dengan menewaskan Kelantan 3-1.
Selain jaringan penalti Mohd Zaquan Adha pada minit ke-58, dua lagi gol Negeri Sembilan dijaringkan oleh Shahurain Abu Samah pada minit ke-18 dan Hairuddin Omar (minit ke-46) manakala gol sagu hati Kelantan dijaringkan oleh ketua pasukannya Indra Putra Mahayuddin pada minit ke-93.
Dalam perlawanan akhir itu, hampir 80 peratus daripada 100,000 kerusi di Stadium Nasional dipenuhi dengan penyokong-penyokong Kelantan atau "The Red Warriors" berbanding hanya 15,0000 penyokong Negeri Sembilan atau "Kijang". - Bernama

p/s:  wes rong kali kelantan gawe rusuhan. enek wae seng orak puas ati. opo seng arek gado yong pn orak reti iki asek ngomong kelate gomo kelate seng menang hobin jang hobin. geligis yong boco iki sampe arek metu banyu moto yong. wes la kelantan, ojo berlagak koyo hero. iki padang bola uduk perang sampek gowo mercunan akeh2. mengko wes kenek tindakan baru senyep orak kenek ngomong. yong orak sokong sopo2 tapi kue delok la dewek sopo seng ngomong akeh sa' oronge biyen. sa' iki longo ndi ndi asek ngomong kelantane wong orang enek sivik jalok keplak wae endase sitok sitok. pegel la yong karo wong melayu ki. sopo sek roso jalok ngapuro la tapi iki seng hakikate.3-1.

PANTUN MELAYU BARU

BUKAN EMAS YANG KU CARI
HANYA BATU DI NEGERI SENDIRI
BUKAN DIKAU YANG KU MIMPI
HANYA BAYANGAN PERMATA SURI

PUJANGGA LAMA PERNAH BERMADAH
SENYUM ITU SATU SEDEKAH
GENERASI BARU TAK PERNAH KALAH
BERLAWAN KERIS PISTOL TERSALAH

BUDAYA SEKARANG SUDAH BERUBAH
TINGGI DI UKUR UMPAMA GALAH
MANA HILANG PERGINYA BUAH
SANTUN BAHASA TIDAK BETAH

KALAU MENGORAT SI ANAK DARA
TERUNA MALU DIAM BAHASA
ZAMAN DAHULU SUDAH DI LUPA
BERKAIN SONGKET BAJU KEBAYA

KEHULUR HILIR BANYAK YANG SEKSI
MANA ADAT SUDAH PERGI
TINGGAL BAHASA IBU PERTIWI
SEABAD LAGI MIMPINYA NGERI

BANGSA MELAYU SUKA BERGADUH
SESAMA KAUM ASYIK MENUDUH
TOLONGLAH KAWAN JANGAN JADI BODOH
TIAP MASA ASYIK BERSULUH

DENGAR NAMA BULU MEREMANG
NAMA MALAYSIA SUDAH DICANANG
BANGSA LAIN ASYIK BERKOMPANG
MEREKA SUKA KETAWA GIRANG

BILA MELAYU HENDAK BERSATU
TUNGGU LAMA TUMBUH KEMATU
KAYA DAN MISKIN TIDAK MEMBANTU
BILA BERSYARAH LUPA TUHAN YANG SATU

p/s:  USAH DI IKUT RESAM SI SAWIT
       SEMAKIN TUA DONGAK KE LANGIT
       IKUTLAH RESMINYA SI PADI
       MAKIN TUA TUNDUK KE BUMI

Saturday, November 7, 2009

JOKE OF SADAR JEE..HAHAHAHA

Let's cheer up the day.

  




Boss: Where were you born? 

Sardar: India .. 




Boss: which part? 

Sardar: What 'which part'? Whole body was born in India .







2 sardar were fixing a bomb in a car. 




Sardar 1: What would you do if the bomb explodes while fixing.
Sardar 2: Dont worry, I have one more.







Sardar: What is the name of your car? 

Lady: I forgot the name, but is starts with 'T'. 

Sardar: Oh, what a strange car, starts with Tea. All cars that I know start with petrol.







Sardar joined new job. 1st day he worked till late evening on the computer. Boss was happy and asked what you did till evening. 

Sardar: Keyboard alphabets were not in order sir, so I made it sequencely.. 





Museum Administrator: U stupid..That' s a 500-year-old statue u've broken!!
Sardar: Thanks God!!! I thought it was a new one..







At the scene of an accident a man was crying: O God!! I have lost my hand, oh!! 

Sardar: Control yourself sir.. Don't cry.. See that man. he has lost his head. Is he crying?







Sardar: U cheated me. 

Shopkeeper: No, I sold a good radio to u. 

Sardar: Radio label shows Made in Japan but radio says this is ""All India Radio!







NOW THE LAST TWO ULTIMATE




In an interview, Interviewer: How does an electric motor run? 

Sardar: Dhhuuuurrrrrrrrrr. ....Dhhuuuurrrrr rrr...... 

Inteviewer Shouts: Stop it !!!!!
Sardar: Dhhuuuurrrrrr. . dhup dhup dhup dhup...... Stop ready sir..







Tourist: Whose skeleton is that? 

Sardar: An old king's skeleton. 

Tourist: Who's that smaller skeleton next to it?
Sardar: That was same king's skeleton when he was a child .

Friday, November 6, 2009

PENDATANG ASING PUNYA SAMSENG




         Hari ini aku nak kupas isu pendatang asing, tak kira la dengan izin ke tanpa izin ke tak kisah la ape yang penting pendatang asing atau dengan bahasa yang ala ala sopan pelancong la.  Bukan aku nak kutuk ke nak marah ke ape just nak bagi pendapat yang dah lama aku simpan dalam ati.  Korang mesti tengok tv kan, kat 999 baru2 ni ade keluar cerita pendatang asing bersepah kat muka bumi Malaysia ni, kat Wanita Hari Ini dorg wat tajuk "Kekasih Si Hitam" siap invite dua orang student UIA dari golongan si hitam konon-konon nak interview la.  Memang Islam dorg ni sorang name Loqman sorang lagi Borhan.  Dah 7 tahun belajar kat Malaysia tapi tak tau nak cakap Melayu, dasar manusia sombong.  Pengacara plak yang terpaksa speaking ngan dorg sbb dorg tak berape pandai cakap bahasa kita.  Sian aku tengok Ifa Raziah ngan Azizah Arifin cakap english kena cakap slow2 bagi Awang Hitam ni paham.  Ape yang special sangat kt Awang Hitam ni pun aku tak tau sampai anak gadis kita Melayu boleh sangkut kat dorg ni.  Konon romantic la, tapi bila tanye kat si Loqman Hitam tu dia kate "romantic is a subjective things", shit la. Memang dorg datang sini nak rosakkan anak gadis Melayu kita yang dah memang rosak akhlak nya.  Ni aku cakap segelintir je la.  Sapa makan cili terasa la pedas nya kan.  Bukan aku nak salahkan sesiapa la tapi itu la hakikatnya, tak kira la sapa yang salah.  Tepuk dada tanya iman.
          999 punya cerita lain plak, dorg cerita pasal kebanjiran pendatang asing di Malaysia.  Kisah ni yang paling lawak bagi aku.  Benda ni dah lame kot jadi kat bumi kita ni. Tapi tak ada apa2 tindakan pun yang diambil dari pihak berkuasa.  Jom kita tengok kat Klang je tak payah pegi jauh2, dah macam kt Jakarta dah aku tengok, bersepah orang Indonesia, Filipina, Bangladesh, India, Nepal. Ni la 1Malaysia yang di war-warkan oleh Perdana Menteri kita.  Kelakar sungguh, apa kata kita buat slogan 1Asia. baru la sesuai.  Kenapa la Kerajaan tak ambil tindakan yang lebih tegas je. Mana2 pendatang asing yang dah habis kontrak bawa la balik negara masing2. Tak payah nak lepak kt Malaysia lama2 wat saket mata je.  Ni siap dorg bley bukak kedai sendiri kt bandar Klang, Bandar Di Raja. MPK memang tak ada buat rondaan kot, aku tengok bersepah lagi orang Indonesia jual bakso siap jadi lagi kaya dari orang Melayu.  Bukan diskriminasi tapi buka la mata sikit.  Memang atok aku pun orang dari Jakarta, tapi lepas dia abis kerja kat sini dulu dia balik Jakarta kahwin lain kat sane, siap meninggal kat sana gak. Kalo ade yang bace ni harap di hebohkan la.  aku dh tak boleh nak tahan ngan pendatang tak tau malu ni.

JALOK NGAPORO
SOPO2 SENG ROSO
UDUK NGOMONG WONG
OJO GAWE SEMBRONO

Thursday, November 5, 2009

Bismi'llahi'l-Rahmani'l-Rahim
Nun di atas na pinangku
Nun di atas du sirihku
Kumbang menari-nari padaku
Semut mengiring-ngiring dibibirku
Seri naik ke dahiku
Cahaya naik ke wajahku
Seri ku sik hilang
Cahaya ku sik berubah
Berkat aku makei doa
la ilaha illa'llah
Muhammadar Rasulullah

Wednesday, November 4, 2009

HUJAN

AKU SUKA HUJAN
TERASA SEJUK DAN NYAMAN
BUNYI GURUH
KU SANGKA SUDAH SUBUH
KU TUNGGU TITIS MUTIARA
DARI LANGIT KE BUMI
HENDAK MENJERIT TIADA SUARA
TIBA RIBUT DATANG MELANDA
RIUH RENDAH GEGAK GEMPITA
ADA TAKUT PADA KILAT
JALAN MALAM TIADA BERSULUH
REDAH DALAM HUJAN LEBAT
AIR MATA LANGIT SUDAH MENITIS
BERI RAHMAT PADA INSAN
DASAR AIR SUKA MENGHAKIS
WALAU MANFAAT PADA HIDUPAN
INI SEMUA SURATAN
TAKDIR ILAHI BERI HUJAN

FAKE EGGS...JIDAN...





In China there are fake schools and classes that teach a variety of blatant fraud technology, even eggs can be modulated by chemical materials, but also be able to fry cook, is currently the most popular False course.

Step 1 modulation of raw materials
Using 7 kinds of chemical materials, see pic below:
 


Fake egg was made from calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum and other chemical products.

Step 2 egg production
Raw egg into the mold to 2 / 3 full, put calcium chloride, coloring die, the egg appears on the film been announced.
 





 
The 'yolk' is shaped in the round mould. 'Magic water' containing calcium chloride is used.





By adding a yellow pigment and become raw egg yolk.

Step 3 fake egg shape
In the mold into 1 / 3 raw egg white, like the first package, like dumplings into the egg yolk, egg white into another, into the magic water, a shell eggs will come slowly. Naked egg shape to 1 hour to dry after washing with water, at shells ready.



Step 4
Sewing lines through the use of eggs, immersed in paraffin wax, calcium carbonate, such as modulation of the eggshell into a solution, repeated several times until the shell a little dry, immersion in cold water pumping line shape, this point, the egg has been put on a false cloak , You're done. 



Hard shells are formed by soaking in paraffin wax onto the egg, which are then left to dry.




 

Oh yeah The Egg is ready. The artificial egg shell is very fragile and break easily but who cares!!
Look so real 




Many small bubbles is formed during frying the egg but not many people can tell the difference.
The egg look exactly the same, and the eggs taste better than real but you are adding to the
statistic of food poisoning person. 




Why make fake eggs ?
Because of money.

The cost of fake egg is only 0.55 Yuan/kg, while the true eggs’ market price is 5.6 Yuan/kg.

Cases of problem foods and food poisoning are widely reported in Mainland China over the last few years. In 2001, there were 185 cases of food poisoning, affecting about 15,715 people and causing 146 deaths. The cases doubled in 2002. In 2003, the number of reported cases was ten times more than that in 2001, and the number of people suffered was as high as 29,660, including 262 deaths Now In Sept 2008 Nearly 53,000 Chinese children sick from contaminated milk; 4 have died







KETAWA

SEMARAKKAN HARIMU
DENGAN SENYUM TAWAKU
SUPAYA TIDAK BERSEDIH
ANDAI TERKENANG DAKU
AKU INSAN BIASA
TIADA BERBEZA
PERNAH KETAWA GIRANG
MENANGIS BILA TERLUKA
KAMU MEMBUATKU RIANG
KETAWA KUAT SAMPAI PENGSAN
AKU HIDUP SEMPURNA
PUNYA WAJAH PENGGODA
TAPI JANGAN DISALAH SANGKA
AKU SUDAH BERPUNYA
MAAF YA
TIADA PROBLEM DALAM KAMUSKU
SUDAH DI SELIDIK
SUDAH DI TELITI
BERJIWA MUDA BERWAJAH CERIA
TIAP MASA

BICARA

BIAR JAUH BERBATU
RAUT WAJAHMU TETAP TERINGAT
KU RINDU
SENTUHAN AJAIB YANG KAU BUAT
MASIH TERASA KEHANGATAN
KU MENUNGGU SAAT BAHAGIA
TIKA BERSENDA BERSAMAMU
KU IDAM AYAT MANISMU
MENUSUK KALBU SANUBARI
BAGAI DI SYURGA KURASAKAN
INDAH SUNGGUH DI IMPIKAN
DIRIMU YANG SATU
BANYAK MATA YANG MEMANDANG
SATU PUN KU TAK HAIRAN
MENGENANG DIKAU DALAM DAKAPAN
MENUNGGU HARI MENDATANG
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...